Navalnyj ve své senzační investigaci ve skutečnosti netvrdil, že obrázky interiérů pražské knihovny jsou fotografie „Putinova paláce“, ležícího poblíž jihoruského města Gelendžik na pobřeží Černého moře. Ve filmu je řečeno, že se jedná o ilustraci z webu italské firmy, která podtrhuje přepychovost nábytku, který firma vyrábí.

Na sociálních sítích se šíří informace, že ruský antikorupční aktivista a politik Alexej Navalnyj ve svém virálním investigativním videu vydával interiéry pražské knihovny za vybavení Putinova paláce. Údajně o tom svědčí srovnání snímků ukázaných v dokumentárním filmu Palác pro Putina. Příběh největšího úplatku.

„První fotka je snímek obrazovky z Navalného filmu s „interiérem Putinova paláce“. Druhá fotka je knihovna v Praze, což si snadno vygooglíte pomocí vyhledávání obrázků. Říká se tomu najdi 10 rozdílů. Ale jinak Navalnyj nikdy nelže, kdepak,“ píše se ironicky v příspěvcích sociálních sítí.

Screenshoty z facebook.com

Ve skutečnosti jsou ve filmu pro ilustraci interiéru knihovny v paláci připisovaném ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ukázány úplně jiné fotografie, jež jsou zcela nepodobné vzhledu „pražské knihovny“.

Screenshot z youtube.com
Screenshot youtube.com

O tom, že Navalnyj ve videu označuje za knihovnu (či přesněji čítárnu) právě tuto místnost, se můžeme přesvědčit prostřednictvím schematického plánu ukázaného ve filmu.

Screenshot z youtube.com, vyznačena „Čítárna“

Podrobněji se o luxusních interiérech knihovny v gelendžickém paláci mluví ve filmu až později.

Snímky, které uživatelé sociálních sítí označili za „pražskou knihovnu“, se ve filmu skutečně objevují. Navalnyj však v té chvíli vysvětluje, že se jedná o video z webu společnosti AB Italia, která vyrábí exkluzivní nábytek, nalezený i v gelendžickém paláci:

„A tady je další italská rodinná továrna na nábytek. V Putinově paláci toho mají od nich hodně. Na jejich webu byly zveřejněny fotografie Putinova paláce zevnitř i video, které ukazuje nápis, že jejich klienti si zaslouží jen ty nejvýjimečnější interiéry.“ (na videu zde)