Polygraph

 

Zdroj: Polygraph

Sputnik News a Zvezda:

 

„V Lotyšsku je populárnější Hitlerův Mein Kampf než Harry Potter“

Zdroj: TV Zvezda, Sputnik News

 

NEPRAVDA

Lotyšští prodejci knih se starých kopií Mein Kampf zbavují, nekupují je

 

2. dubna televizní kanál ruského ministerstva obrany Zvezda a kremelská agentura Sputnik zveřejnily nepravdivé tvrzení, že Hitlerův spis Mein Kampf je v Lotyšsku populárnější než románové a filmové příběhy Harryho Pottera. Sputnik označil tuto informaci za „virální“.

Zvezda své tvrzení založila na žebříčku jednoho jediného lotyšského webu iBook, konkrétně jedné tabulce v levé dolní části této internetové stránky, nadepsané: „Nejčtenější knihy za 7 dní“.

Ruská vládní zpravodajská agentura Sputnik také citovala iBook jako zdroj svého vlastního žebříčku „TOP 4 knih v Lotyšsku“, ve kterém stojí na přední příčce Mein Kampf a až za ním Harry Potter. Sputnik dále poněkud nevhodně poznamenává, že každoroční pochod někdejších příslušníků nacistické SS mezinárodní společenství odsoudilo.

 

 

iBook je malá online platforma, na které si jedinci vyměňují a prodávají použité knihy. Web sám sebe definuje jako „portál pro výměnu, prodej a nákup knih“.

Polygraph.info prověřil stránku pomocí SimilarWeb, tedy nástroj měřící návštěvnost internetových stránek, a zjistil, že iBook se nachází na 338. místě co do popularity v Lotyšsku a 219 504. místě celosvětově. Je to 149. nejpopulárnější nákupní web v Lotyšsku. V žádné kategorii tedy ani zdaleka nedosahuje předních příček v žebříčcích popularity webových stránek.

Alexa, webový nástroj vlastněný Amazonem, vyhodnotil návštěvnost portálu iBook jako ještě nižší, 878. místo v Lotyšsku, 407 609. celosvětově. Celých 6,6 % návštěv bylo z Ruska. Nejspíš z toho důvodu, že TV Zvezda uvedla ve svém článku na dotyčný web link.

Ony čtyři kopie Mein Kampf uvedené na webu jsou použitá vydání Hitlerovy knihy z roku 1995 a nabízejí je k prodeji čtyři individuální uživatelé.

 

 

Podle lotyšských uživatelů na webu Good Reads bývají v Lotyšsku největšími trháky spíše cestopisy a lotyšské kuchařky, nejprodávanějším titulem v zemi jsou však Epifānijas (Epifanie), sbírka lotyšského básníka Imantse Ziedonise.

Podle Words Without Borders, neziskové organizace propagující světovou literaturu, hlavní lotyšskou literární cenu za rok 2017 získala sbírka povídek „Světlo“ od lotyšské spisovatelky Jany Egle.

Web Latvian Literature, vytvořený pobaltskými spisovateli a nakladateli, se zaměřuje na lotyšskou národní literaturu a internetové stránky, které ji prodávají. Zmínky o iBooku či o Mein Kampf zde ovšem nenajdeme.

 

 

Zdroj: Polygraph