Zdroj: EU vs Disinfo

Tento týden se prokremelská média soustředila především na Západ, NATO a Ukrajinu, a jako obvykle Rusko na ničem nenese absolutně žádnou vinu.

Šedesát dezinformačních zpráv nasbíraných tento týden jsme rozdělili do několika kategorií podle četnosti a podle těch, které se nejčastěji opakovaly. Hlavní poselství kremelských zpráv zní, že údajně prohnilý Západ je nepřítelem, v jehož čele stojí malá skupina darebáků takových jako je George Soros. Západ při využití různých nástrojů jako je např. NATO se vměšuje do událostí po celém světě a představuje pro Rusko politickou, kulturní a vojenskou hrozbu.

Západ je nepřítel (12 případů)

Západ chce zničit Rusko a vyčerpat jeho zdroje. Zároveň se USA a Polsko snaží rozeštvat Bělorusko a Rusko.

Kromě východní Evropy je USA také velmi aktivní v Hongkongu, kde využívá „barevné revoluce“ k  destabilizace Číny. Tato taktika je základním nástrojem vměšování se Západu do záležitostí suverénních států.

Nezaškodí, připomeneme-li prokremelským dezinformátorům některé skutečnosti. Zahraniční politika USA a EU se netočí pouze kolem Ruska a jejím cílem není Rusko zničit. 

Co se týká protestů v Hongkongu, ty začaly živelně jako přirozená reakce na přijetí rozporuplného zákona o extradici. To však pro prokremelská média není překážkou, aby netvrdila, že jakékoliv protesty na světě jsou dílem „barevných revolucí“ financovaných Západem.

Západ prožívá morální a fyzický rozklad (7 případů)

George Soros podněcuje masivní nelegální migraci, prosazuje genderovou teorii a podporuje neřízené menšiny. A jelikož západní zženštilí muži nejsou schopni ochránit své ženy před migranty, migrační vlna již vyvolala protesty.

Situace se bude pouze zhoršovat. Baltské země, v nichž již v plné míře probíhá deindustrializace a deintelektualizace, je možné zachránit již jen s pomocí lidí, kteří se narodili v Kongu, Zimbabwe nebo Rovníkové Guinee. A migrace, jak názorně demonstruje situace ve Švédsku, povede ke vzniku zločineckých zakázaných zón, kterým se kvůli bezpečnosti budou vyhýbat jak policie, tak komerční struktury. 

V databázi dezinformačních dat (anglicky) máme 92 případů, které jsou svázány s Georgem Sorosem. Podobným způsobem jej prokremelská média staví do jedné řady se zloduchy z příběhů o Batmanovi, Sherlocku Holmesovi nebo Jamesi Bondovi.

Dezinformacím o deindustrializaci a deintelektualizaci baltských zemí se jak mávnutím kouzelného proutku daří diskreditovat problém změny klimatu, baltské země a jejich politiku a rovněž i Gretu Thunberg.

NATO se připravuje na válku s Ruskem (5 případů)

NATO je nástrojem vnější politiky USA a připravuje se na válku s Ruskem, a proto vysílá vojáky do Evropy.

NATO, aniž by se ohlíželo na souhlas svých členů, prostě a jednoduše rozmisťuje systémy protiraketové obrany tam, kde se mu zlíbí. Pokud by například Lotyšsko bylo skutečně nezávislé, tak by na svém území nestrpělo cizí vojenské základny. Avšak Lotyšsko nemá v NATO hlasovací právo, a nyní dokonce ještě platí okupační poplatek za přítomnost sil NATO na svém území.

Každé, byť seberychlejší ověření faktů prokremelských médií by ukázalo, že Severoatlantická aliance se nechystá konfrontovat Rusko a že všechna řešení v NATO se přijímají formou konsenzu. Posledně jmenované znamená, že každý člen NATO má stejné hlasovací právo a všechny členské státy se účastní rozhodovacího procesu.

Ukrajina je špatná (10 případů)

Podobně jako laboratoř Lugarova centra v Gruzii i ukrajinské virologické laboratoře údajně testují chemické zbraně na svých spoluobčanech, a proto je jen správné říct, že nikomu nic není do existence Ukrajinců.

Může se to zdát logické, protože neonacisté údajně mají obrovský vliv na ukrajinskou politiku. Jako důkaz prý slouží to, že se snaží využít dekomunizaci k zakrytí bezbřehé rusofobie a že Kyjev nemá v úmyslu vracet území pod nadvládou povstalců, protože voliči na Donbase by „vyhodili“ nacisty z mocenských struktur

Jak je již zvykem – pravda je o mnoho nudnější: virologické laboratoře na Ukrajině se ve skutečnosti snaží předcházet onemocněním. Co se týká citátu, že do Ukrajinců nikomu nic není, tak ve skutečnosti se jedná o výrok politického komentátora prokremelského média, jenž byl mylně připsán Georgi Sorosovi. Nehledě na to, že v ukrajinském parlamentu nejsou žádné krajně pravicové skupiny, obvinění z nacismu je stálicí na dezinformačním nebi.

Rusko je nevinné (11 případů)

Rusko údajně na Ukrajinu nezaútočilo a Krym prý náležel Rusku do 80. let. Do ruské náruče se vrátil v roce 2014 po všelidovém referendu a to dokazuje, že Rusko je stejně takovým prostředníkem jako Francie nebo Německo.

Jaká je reakce USA? Ještě víc protivzdušných raket, cvičení a vojenských základen v zemích NATO, které leží na pobřeží Černého moře a tím to zdaleka nekončí. Jelikož USA jako první začaly vyvíjet zbraně, které jsou proti Smlouvě o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), Rusko rovněž začne vyvíjet takové rakety. Většina těchto dezinformací se používá od roku 2014 a mají za cíl přesvědčit publikum, že Západ se od Ukrajiny odvrátil a že Rusko nemá s konfliktem na východě Ukrajiny co do činění. Jelikož jsou členské státy NATO suverénní, mají právo přijímat rozhodnutí na základě vlastního vyhodnocení hrozeb. A co se týká dezinformace o Smlouvě INF? Je to pouze další případ z naší databáze, která obsahuje 6691 nezvratných důkazů toho, jak prokremelská média obětují fakta na oltář poutavého a přitažlivého článku.