Spolupracovníci bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče Andrej Portnov a Elena Lukаš pokračují ve zpochybňování seznamu Nebeské setniny, tedy více jak stovky nevinných, zemřelých v období revoluce důstojnosti 2013-2014, a vyzývají k přehodnocení rozhodnutí Porošenka o heroizaci Nebeské stovky a Majdanu.

„Mytologizované a heroizované oběti Majdanu pod názvem „Nebeská setnina“ se staly úhelným kamenem ideologie posledních let. “Lidé, kteří plnili své povinnosti v ochraně veřejného pořádku, byli obviněni a zrazeni,“ „lži o Majdanu – se někomu hodí do krámu,“ „Ukrajince rozdělili na „dobré a zlé“ a  to i posmrtně,“ – píší bývalý zástupce vedoucího administrace prezidenta Portnov a bývalá ministryně spravedlnosti Lukaš  v manipulativním článku „Masové podvody v seznamech Nebeské stovky. Oficiální verze a reálná fakta“  na proruském webu strana.ua. Text byl následně publikován v ruských propagandistických médiích.

Ke zvýšení manipulativního účinku svého textu, autoři rozdělili zabité v průběhu demonstrací na Majdanu na 4 skupiny:

  • Osoby zemřelé na následky zranění (7 osob)
  • Osoby zemřelé na následky střelného zranění (69 osob)
  • Osoby zemřelé za“ neobjasněných okolností“ (25 osob)
  • Osoby, které „nebyly spojeny s děním na Majdanu“ (4 osoby)

Seznam Nebeské setniny byl podle nich sestaven na základě nepochopitelných kritérií a obsahuje velké množství lidí, kteří se na seznam dostali pouze náhodně, případně na základě intervence jejich příbuzných s cílem získat odškodné nebo advokáty, kteří za peníze „z grantů Sorose“ obhajují rodiny hrdinů Nebeské stovky.

Předkládaný„Investigativní materiál“, který autoři používají, neuvádí žádné zdroje, odvolává se pouze na „práci a smělost mladých lidí“, blog Šarija a manipulativně tlumočí soudní rejstřík k potvrzení svých tvrzení.

Zároveň jsou v textu použity zavádějící fráze, například se objevují tvrzení typu „masové nepokoje vždy přitahovaly spodinu“, „alkohol často figuruje v příbězích o Nebeské stovce“, „Nebeských 50 dolarů by neznělo tak poeticky?“ atd.

Všemi články o manipulacích spojených se seznamem Nebeské setniny se jako červená nit vine teze o tom, že počty zabitých pracovníků ozbrojených složek v období Majdanu nebyly zveřejněny. Portnov a Lukaš uvádí následující údaje: „v revolučním období bylo zabito 23 pracovníků Ministerstva vnitra a vnitřních vojsk. 919 pracovníků bylo zraněno a z nich 257 těžce. Z toho nejméně 205 zranění bylo způsobeno střelnou zbraní.“

A to i přesto, že prokurátor Sergej Gorbatjuk, který po pět let vedl vyšetřování kauz spojených s Majdanem, v interview „Nastayaščemu vremeni“ řekl, že v období Majdanu bylo zabito 83 demonstrantů a 13 pracovníků ozbrojených složek. Tyto počty byly uvedeny i Monitorovací misí OSN zabývající se problematikou lidských práv na Ukrajině viz zpráva „Odpovědnost za zabití a násilná úmrtí v období protestů na Majdanu

Bývalý vedoucí odboru speciálního vyšetřování generální prokuratury Ukrajiny Sergej Gorbatjuk rovněž komentoval „investigativní článek“ Luka,  „i když některé komentáře jsou založeny na pravdivých údajích, tak je interpretují manipulativně a lživě.“

„Ztotožňuji se s názorem, že nyní probíhají koordinované aktivity řady lidí, k nimž patří i Lukaš a Portnov, a dalších médií, kteří šíří lživá tvrzení s cílem diskreditovat Majdan a vyšetřování“ uvedl Gorbatjuk.

Co se týká délky vyšetřování trestných činů z období Majdanu, to advokát Nebeské setniny Roman Titikalo v rozhovoru pro Ukrajinské rádio řekl: Ukrajina nikdy dříve neřešila tento typ trestných činů, nejsou zkušenosti, jak postupovat v jejich vyšetřováním ani při soudních procesech. Aktuálně vyslýcháme svědky, to znamená, že již byly shromážděny a vyhodnoceny důkazy a chýlíme se ke konci. Aktuálně nás vláda „překvapila“ a „pomohla“ ve vyšetřování událostí Majdanu. Nezákonně a mimo veškerá pravidla plánuje vyměnit obviněné za zadržené na Donbasu. Nyní tedy není jasné, zda vyšetřování konkrétních trestných činů bude vůbec dokončeno.“

Zde jsou k nahlédnutí snímky webů, na nichž se daná dezinformace objevila a doprovodné materiály:


Snímek z webu strana.ua

Snímek z webu vesti.ua
Snímek z webu glavcom.ua
Snímek z webu nrcu.gov.ua
Snímek z webu suspilne.media
Snímek z webu nrcu.gov.ua
Snímek z webu currenttime.tv
Snímek z webu 06239.com.ua
Snímek z webu nebesnasotnya.com
Snímek z webu nebesnasotnya.com
Snímek z webu apa.az