Zdroj:  EU vs Disinfo

Tisková mluvčí běloruského ministerstva vnitra radí ženám, aby se soustředily na rodinu.

Běloruská policie si svou krutostí, se kterou násilně napadá pokojné demonstranty, vysloužila nevalnou pověst. Tisková mluvčí běloruského ministerstva vnitra Olga Čemodanovová pokárala ženy za „neženské chování“.

Během ženského protestního pochodu v sobotu 17. října v hlavním městě předvedly zástupkyně slabého pohlaví neženské chování: z plna hrdla křičely, teatrálně mlátily do policejních dodávek. Vytvářely lidské řetězy, zavěšovaly se do policistů. Na žádosti, aby se rozešly, nereagovaly.

Plukovnice Čemodanovová, sama jistě ukázková představitelka běloruského „slabého pohlaví“, k příspěvku připojila video s názvem „Neženské“ chování na „ženské demonstraci“, po jehož zhlédnutí by spořádaní běloruští občané měli cítit zhnusení „pobuřujícím chováním“ protestujících žen.

Udatní maskulinní muži

Zatímco jsou protestující označovány za „neženské ženy“ či představitelky „slabého pohlaví“, běloruská policie ztělesňuje „silné pohlaví“, ke kterému patří maskulinní muži, kteří udatně skrývají své tváře a s mužnou silou přitom bijí ženy.

Plukovnice Čemodanovová ve svém příspěvku přechází do osobní roviny:

Je mi hanba, když sleduji aktivistky, dívky a ženy, které jedna jako druhá ječí jako pominuté. Mám chuť jim říct: „Šetřete si síly na rodinu, a jestli ji nemáte, tak na to, abyste ji založily“.

Ruský deník Komsomolskaja pravda se snaží postihnout „ženskou tvář“ protestů a ptá se:

A kdo bude vařit boršč?

Ale přesto, proč ženy stále častěji demonstrují čistě mužské chování? Když byla společníkům lídryně běloruské opozice Maryji Kalesnikavové (kteří na rozdíl od ní překročili hranici s Ukrajinou) položena otázka: „A proč jste vy, muži, neudělali to samé, co Maryja?“, tak tito odpověděli: „Proto je také Maryja lídryně, protože dokáže dělat činy, kterých jiní lidé nejsou schopni.“ Je toto důkaz, že muži a ženy si nyní mění role?

Nejprve je třeba připomenout, že mnozí příznivci Kalesnikavové byli násilně vyhoštěni do zahraničí. Stejně jako většina jiných vůdčích osobností protestního hnutí. Prokremelské dezinformace si pravidelně berou na mušku ženy, které vykonávají státní funkce, a označují je za „neženské“; některé příklady si můžete přečíst zde a zde. Představa nedostatku boršče kremelské muže přímo děsí.

Násilí neutichá

Alexandr Lukašenko osobně zdůrazňuje mužnou povahu svého režimu:

Něco vám jako chlap řeknu, aby bylo mezi námi jasno. Často mi vyčítají, že „on se moci nevzdá“. A vyčítají mi to správně. Lidi si mě pro tohle nezvolili. Moc nedostáváte proto, abyste si ji vzali a pak ji zahodili a vzdali se jí.

Mezitím Lukašenko uspořádal polotajnou inauguraci, stranou od lidí, a vysmíval se tak běloruské ústavě, ačkoli na oko se tvářil jako někdo, kdo je připraven bránit občanská práva Bělorusů.

Evropská unie opakovaně zdůraznila svoje stanovisko. Lukašenko není zákonným prezidentem Běloruské republiky. Volby 9. srpna byly zfalšované a v Minsku uspořádaná inaugurace je porušením občanských práv Bělorusů.

Tato tzv. inaugurace přímo odporuje vůli širokých vrstev běloruského obyvatelstva, kterou vyjádřilo v početných, bezprecedentních a pokojných povolebních protestech, a pouze prohloubila politickou krizi v Bělorusku.

Neprezident Lukašenko mezitím nadále používá násilí vůči vlastnímu národu, jak ženám, tak mužům.

Zdroj:  EU vs Disinfo