Джерело: Радіо Свобода

Менше ніж третина росіян назвали Росію європейською країною, ще 64% вважають, що це не так, – показало опитування, проведене в лютому соціологами «Левада-центру» (центр визнаний в Росії «іноземним агентом»). У вересні 2008 року 52% росіян називали Росію європейською країною, а 36% вважали інакше.

За результатами нового дослідження, думка, що Росія – європейська країна, найбільш популярна серед респондентів старше 55 років, менш популярно – серед молоді 18-24 років. При цьому 71% молодих росіян не вважає Росію європейською країною. Частка росіян, які вважають себе європейцями, також скоротилася – з 35% у 2008 році до 27% в 2021 році. Частка тих, хто не вважає себе європейцем, за той же час зросла з 52% до 70%. Остання думка найбільше популярна серед росіян до 40 років: так вважають 74% опитаних віком 18-25 років, а також 75% віком 25-39 років.

Директор «Левада-центру» Лев Гудков упевнений, що результати опитування однозначно говорять про рух Росії в бік від Європи: «Наростає ізоляціонізм. Це реакція на багаторічну пропаганду влади. Антизахідна пропаганда стає однією зі складових рис режиму і його легітимізації, державною практикою контролю над суспільством ».

Доцент факультет міжнародних відносин на пострадянському просторі СПбДУ Ігор Грецький нагадав «Відкритим медіа», що громадська думка дуже рухлива: «Наприклад, можна згадати конфліктну ситуацію з Туреччиною, яка склалася після того, як турецькі  сили ППО збили наш винищувач. До того моменту населення ставилося до Туреччини позитивно, але після хвилі критики в державних ЗМІ й на телебаченні ставлення змінилося. До Туреччини почали ставитися з підозрою, вдягати футболки з антитурецькими гаслами. Але, як тільки Ердоган і Путін потиснули один одному руки, все встало на місця і вишикувалися черги за квитками на турецькі курорти». «Тому я б не переоцінював значення таких опитувань», – вважає політолог.

Джерело: Радіо Свобода