Ukrayna Verhovna Radası’nın tek bir üyesinin bile ülkeyi savunmadığı bilgisi güvenilmezdir. Aslında, birçok mevcut ve eski milletvekili Silahlı Kuvvetlere ve bölgesel savunmaya katılmıştır.

Rusya’da sözde kısmi seferberliğin ilan edilmesinin ardından, sosyal ağlarda hiçbir Ukraynalı milletvekili ya da yetkilinin “sıcak ofislerini siperlerle değiştirmediği” ve sadece sıradan vatandaşları savaşa gönderdiği yönünde yanlış bilgiler yayılıyor.

Özellikle de blog yazarı Yegor Mıslıvets tarafından Ukraynalı milletvekillerine sitem edildi. “Bazı Rus milletvekilleri, Ukraynalı milletvekillerinin aksine, cepheye gitmeye karar verdi. (…) Şimdi milletvekilleri, ya topraklarını savunarak ya da bunu neden yapmadıklarını açıklayarak rezil olmaktan kurtarmak zorunda kalacaklar. Ne de olsa tek bir Ukraynalı milletvekilinin bile altı ay boyunca siperlere gitme fikri aklına gelmedi. Ancak (Rusya) Devlet Duması milletvekilleri seferberliğin ilk günlerinden beri savaşıyorlar” dedi.

Ancak bu ifade doğru değildir. Aslında, birçok mevcut ve eski milletvekili hem Silahlı Kuvvetlerde hem de bölgesel savunma saflarında ülkeyi savunuyorlar. Ayrıca, Ukrayna medyası bu tür vakalar hakkında defalarca yazdı.

“Ses” parti grubundan milletvekili Roman Kostenko, Özel Harekat Güçlerinin bir parçası olarak geniş çaplı işgalin ilk günlerinde Mıkolayiv’i savunuyordu.

Fotoğraf: Roman Kostenko’nun Facebook hesabından 

7 Mart 2022’de Ses partisinden bir başka milletvekili Roman Lozynskyi de seferber olduğunu ilan etti. “Silahlı Kuvvetlere seferber oldum ve herkesle birlikte zaferi daha da yakınlaştıracağım” dedi.

25 Şubat 2022 tarihinde, Avrupa Dayanışma partisi grubundan Ukrayna Halk Milletvekili Mıhaylo Zabrodskyi askerliğe geri döndüğünü açıkladı. Bu siyasi gücün diğer temsilcileri, Volodımır Viatrovıç ve Andriy Parubiy, de bölgesel savunma taburlarına katıldılar.

Fotoğraflar: Andriy Parubiy ve Volodımır Viatkovıç Facebook hesapları

Diğer mevcut ve eski milletvekilleri Silahlı Kuvvetler, bölgesel savunma taburları ve diğer güvenlik birimlerinde ülkelerini savunmaktadır. Bunlar arasında eski Parlamento Başkanı Oleksandr Turçınov ve Başsavcı ve eski milletvekili Yuriy Lutsenko da bulunmaktadır.

Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.