De gemeenteraad van Zaporizja, een stad in het zuidoosten van Oekraïne, wil van de Oekraïense taal op haar officiële website af , meldt de website Holos Pravdy. Omdat praktisch alle lokale media in het Russisch berichten, zou het voor journalisten lastig zijn om informatie te vertalen vanuit het Oekraïens, legt Holos Pravdy uit.

Screenshot website Holos Pravdy
Screenshot website Holos Pravdy

De bron van dit nepbericht is Iryna Yarko, een plaatselijke activiste die campagne voert voor een bredere toepassing van het Oekraïens in het stadsbestuur van Zaporizja.

In een Facebookbericht schrijft Yarko dat ze een brief heeft ontvangen van het pers- en voorlichtingsbureau in Zaporizja waarin wordt uitgelegd dat de nieuwsafdeling van de stadswebsite momenteel alleen in het Russisch is, en dat er binnenkort een nieuwe, tweetalige (Oekraïens- en Russischtalige) website wordt gelanceerd. In de brief, die geschreven is in het Oekraïens, verzekert de directeur van het pers- en voorlichtingsbureau, H. Prostakov, de activiste dat alle officiële informatie van de gemeenteraad enkel in het Oekraïens is.

Facebookbericht van Ira Yarko
Facebookbericht van Ira Yarko

Er wordt nergens gemeld dat de Oekraïense taal door het officiële stadsbestuur van Zaporizjna wordt verworpen.

zap3

zap4