Aan de vooravond van de tweede verjaardag van de onwettige Russische annexatie van de Krim hebben het Russische persbureau Ria Novosti en de Russische website RT berichten gepubliceerd waarin beweerd wordt dat een op de drie Europeanen de Krim als Russisch grondgebied beschouwt.

Website screenshot RIA Novosti
Website screenshot RIA Novosti
Website screenshot RT
Website screenshot RT

RT beweert dat het Russische persbureau Sputnik twee internationale onderzoeksbureaus een peiling heeft laten uitvoeren: het Britse onderzoeksbureau Poplus en het Franse Ifop. Daaruit blijkt dat een kwart van de Amerikanen en een derde van de Europeanen het schiereiland de Krim als onderdeel van Rusland beschouwt.

Website screenshot Sputnik
Website screenshot Sputnik

De exacte vraag die in de vermeende peiling is gesteld, wordt niet genoemd.

StopFake heeft bij zowel Populus als Ifop navraag gedaan naar de methode die ze gebruikt hebben in de peiling, welke vragen daarin werden gesteld en hoeveel respondenten mee hebben gedaan aan de peiling. Beide onderzoeksbureaus hebben niet gereageerd op onze vragen.

krym7

Op de website van Populus wordt de peiling over de Krim niet genoemd en in het bericht op de Engelse pagina van RT staat de naam van het Franse onderzoeksbureau gespeld als Iflop in plaats van Ifop. Ook op de website van Ifop wordt de Krim-peiling niet genoemd.

De resultaten van deze dubieuze peiling zijn ook gepubliceerd op de websites Lenta.ru, Govorit Moskva, Russkaya Vesna, Ukraina.ru en andere.

Website screenshot Lenta.ru
Website screenshot Lenta.ru
Website screenshot Govorit Moskva
Website screenshot Govorit Moskva
Website screenshot Ukraina.ru
Website screenshot Ukraina.ru