Op de dag van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne heeft de Russische televisiezender Life News een item uitgezonden waarin beweerd wordt dat kiezers op verschillende stembureaus hun gezichten bedekten uit angst voor Oekraïense recht-radicalen.

Скриншот на сайта на LifeNews
Screenshot website LifeNews

In het item van Life News is een slecht verlicht stembureau op Amsterdam Centraal te zien en een paar mensen die hun stem uitbrengen. Deze mensen verbergen geenszins hun gezichten en er is in de video niets te zien waaruit blijkt dat Nederlandse kiezers bang zijn voor radicale Oekraïners.

Een overzicht van de Nederlandse media laat zien dat er niets ongewoons was aan het stemproces, de kiezers waren niet angstig en er was ook niemand aanwezig om hen bang te maken.

Скриншот на сайта на Telegraaf.nl
Screenshot website Telegraaf

Gedurende de dag hebben verschillende journalisten getwitterd dat ze niemand hebben gezien die zijn gezicht bedekte tijdens het stemmen. Op Nederlandse nieuwssites, in kranten en op ANP Foto was te zien dat de stembusgang goed georganiseerd en efficiënt verliep, en dat iedereen op de stembureaus volledig in beeld was, niemand zijn gezicht verborg en dat er zelfs geen enkele Oekraïense radicaal in zicht was.

Скриншот на сайта Parool.nl
Screenshot Parool.nl
Cкриншот на сайта ANP Photo
Screenshot ANP Foto