De Russische website Vesti.ru heeft gemeld dat de Europese Commissie van plan is de uitslag van het Nederlandse referendum te negeren en visumvrij reizen voor Oekraïners in te voeren. Tijdens het adviserende referendum op 6 april jl. heeft de meerderheid van de Nederlandse kiezers tegen het associatie- en handelsverdrag van de EU met Oekraïne gestemd.

Screenshot website Vesti.ru
Screenshot website Vesti.ru

De onderhandelingen van Oekraïne over het visumvrije reizen naar de EU zijn begonnen tijdens de Europees-Oekraïense top in Parijs in 2008, lang voor het referendum. Het visumliberalisatie-actieplan is reeds in 2010 ondertekend. In 2014 begon voor Oekraïne de tweede fase van het proces tot visumvrij reizen en Oekraïners kunnen naar verwachting aan het eind van 2016 zonder visum naar EU-landen reizen.

Скриншот на сайта на МВнР на Украйна
Screenshot website Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken 

Het EU-associatieverdrag met Oekraïne verplicht beide partijen om zich te houden aan de gemaakte afspraken over de vrijheid van beweging.

Скриншот на сайта на Върховната рада на Украйна
Screenshot website Oekraïense regering, de Rada 

In artikel 19, sectie 3 van het associatieverdrag staat: “De partijen blijven geleidelijk evolueren in de richting van een op termijn visumvrije regeling, mits aan alle voorwaarden voor een goed beheerde en veilige mobiliteit wordt voldaan, als bepaald in het uit twee fasen bestaande actieplan voor visumliberalisering dat tijdens de top tussen de EU en Oekraïne van 22 november 2010 werd gepresenteerd.”

Het Nederlandse referendum heeft niets te maken met de visumvrije regeling voor Oekraïners en de Nederlandse kiezers konden tijdens het referendum niet specifiek hun mening geven over dit onderwerp. De bewering op Vesti.ru dat de EU de uitslag van het Nederlandse referendum negeert, is onjuist – en een verdraaiing van het referendum zelf.