De Russische staatskrant Rossiyskaya Gazeta heeft een artikel gepubliceerd waarin beweerd wordt dat de nieuwe Oekraïense premier Volodymyr Groysman van plan is om aan de Oekraïense grens uit stelen te gaan.

Website screenshot Rossiyskaya Gazeta
Screenshot website Rossiyskaya Gazeta

In het artikel wordt – als bewijs voor zijn bedoelingen – verwezen naar Groysmans verklaring over het bestrijden van smokkel en smokkelwaar langs de Oekraïense grens in Transkarpatië.

Wat er eigenlijk is gebeurd, is dat Groysman zich versprak en wel met één verkeerde letter. In plaats van poklasty kray te zeggen, wat ‘beëindigen’ betekent, zei hij pokrasty kray, een zin die absoluut niets betekent, maar in het Oekraïens betekent het woord pokrasty ‘stelen’. Groysman corrigeerde zichzelf onmiddellijk en gebruikte vervolgens het juiste woord. Rossiyskaya Gazeta vermeldt dit echter niet en gaat volledig voorbij aan de rest van Groysmans verklaring over het bestrijden van smokkel en belastingontduiking.

gr2

Eén verkeerde letter was voor Rossiyskaya Gazeta genoeg om de gehele inhoud van Groysmans verklaring te veranderen en daarmee de Oekraïense premier uit te maken voor potentiële dief.