Tientallen Russische en pro-Russische media, waaronder Ukraina.ru, Kremlin Press, Politikus.ru en Narodni Korrespondent, verspreidden een bericht waarin beweerd wordt dat in Oekraïne voedselrellen zijn begonnen. Hongerige mensen zouden een supermarkt hebben ingenomen om maar iets te eten te krijgen. Alle versies van dit nepbericht werden geïllustreerd door dezelfde foto: schappen met tomaten.

Screenshot Ukraina.ru
Screenshot Ukraina.ru
Screenshot kremlinpress.com
Screenshot kremlinpress.com
Screenshot politikus.ru
Screenshot politikus.ru
Screenshot nk.org.ua
Screenshot nk.org.ua

De websites beweren dat in het plaatsje Chornomorsk, in de buurt van Odessa, een groep onbekende mensen een supermarkt bezette om te kunnen eten. Volgens het rapport waren de overvallers niet geïnteresseerd in het geld van de supermarkt, maar ze wilden alleen maar voedsel.

Ukraina.ru citeert een lokale publicatie uit Odessa, Timer, maar in dit artikel van de Timer wordt niets gezegd over een voedselrel of mensen die zo hongerig zijn dat ze een supermarkt bestormen.

Een ander site uit Odessa, Ukrainska Sluzhba Informatsii, schrijft dat het incident het gevolg was van een meningsverschil tussen twee zakenlieden over de supermarktruimte. Volgens de politie in Odessa konden de oude en de nieuwe eigenaar van de supermarkt het niet eens worden over het verwijderen van de oude inventaris van de winkel.

De stampei ging niet over hongerige mensen die in een supermarkt inbreken om iets te kunnen eten, zoals Russische media beweren, maar het was gewoon een persoonlijk conflict tussen de oude en de nieuwe eigenaar van een supermarkt.