Mediji su ove nedelje objavili novu lažnu vest povezanu sa ruskom agresijom na Azovskom moru.

Website screenshot LIFE

Life.ru, Rossia 1, Argumenti i Fakti, ren.tv, Vzglyad su nedavno pisali kako se „u Ukrajini deca primoravaju da kopaju rovove“.

26. novembra je Genadij Mohnenko, osnivač fondacije Piligrim (rehabilitacioni centar za decu bez roditeljskog staranja), organizovao  patriotsku akciju kao znak solidarnosti sa ukrajinskom vojskom. Deca su pomogla da se urede neki rovovi nedaleko od njihovog doma.

Snimak i fotografije jasno pokazuju da niko nije prisilio decu da „kopaju rovove“ jer se deca igraju, „čuvaju stražu“, lože vatru i pričaju sa novinarima. Ova deca žive 300 metara od tih rovova i redovno prolaze kraj njih na putu do mora.

Website screenshot @vesti_news

Ruski mediji, kao i uvek, ove događaje interpretiraju na način koji njima odgovara. Genadija Mohnenka, direktora Centra za decu bez roditeljskog staranja, nazivaju „manijakom koji za sebe misli da je mesija i primorava decu da kopaju rovove“ . 2013. i 2015. je ruski Tv kanal snimio reportaže o pedagoškom radu Mohnenka (1, 2). Njihov stav se znatno promenio sada kada on podržava rad vojske.

Ovaj fejk spada u sledeće narative:

  1. Tekstovi o panici koju je izazvalo uvođenje ratnog stanja
  2. Predsednik Porošenko pokušava da odloži izbore pomoću ratnog stanja kako bi poboljšao svoj rejting
  3. Uz pomoć nacionalistički orijentisanog obrazovanja, Ukrajina pokušava da indoktrinira omladinu.  StopFake je već nekoliko puta pisao o „naci kampovima za decu“ kao i navodno  „sveprisutnoj rusofobiji“ u obrazovnom sistemu.
Website screenshot Argumenti i Fakti

Da podsetimo na nešto značajnije informacije: UNICEF je objavio kako je tokom prve dve godine rata štetu pretrpelo čak 1,7 milion dece tj. 34% o ukupne populacije pogođene ratom. 2017. godine je UNICEF objavio kako je čak 1 milionu dece neophodna hitna humanitarna pomoć kao i da čak 200 000 đaka prati nastavu neposredno pored linije fronta.