Materiály publikované v rubrice „Kontext“ nejsou nepravdivé. Zveřejňujeme je, abychom Vás informovali o událostech a trendech informační války vedené Ruskou federací.

Ruská verze webu RT v rubrice Exkluzivně pro RT zveřejnila článek s titulkem Třešnička na dortu sankcí: USA oznámily snížení exportu ovoce do EU kvůli ruskému embargu.

V článku se píše:

„Odbor pro zemědělskou zahraniční spolupráci Ministerstva zemědělství USA oznámil, jak ruské protisankce ovlivnily export peckovitého ovoce z EU. V odborné zprávě pro odbor se píše, že embargo, které byla Moskva nucena zavést jako odpověď na západní sankce, způsobilo škodu v rozsahu 170 milionů dolarů v prodeji broskví a nektarinek a dalších 41 milionů v třešních a višních. RT se seznámil s obsahem dokumentu. Podle analytiků největší škodu utrpělo Polsko, pro které Rusko představovalo hlavní odbytiště až do zahájení sankcí. Podle ruských odborníků evropská ekonomika skutečně utrpěla škody kvůli zavedení sankcí a Rusko dostalo podnět pro rozvoj vlastní zemědělské produkce. Ve výsledku Rusko významně snížilo import, a dokonce se opět stalo lídrem v zahraničním exportu agrárních produktů, zdůrazňují analytici.

Export peckovitého ovoce z EU se snižuje v důsledku ruského embarga, které byla Moskva donucena zavést jako odpověď na sankce v roce 2014. Píše se o tom v expertní zprávě, která byla připravena pro Odbor pro zemědělskou zahraniční spolupráci Ministerstva zemědělství USA.“

Výtah zprávy Ministerstva zemědělství USA je zveřejněn na oficiálních stránkách pěstitelů ovoce freshfruitportal.com. Ve zveřejněném příspěvku ze 6. září se píše, že produkce broskví a nektarinek v zemích EU se letos trochu zvýší a produkce višní a třešní se prudce sníží.

Odborníci předpovídají snížení importu broskví a nektarinek z Chile, Jihoafrické republiky, Turecka a Maroka do zemí EU kvůli zvýšení samotné evropské produkce. Výměra, na které se tyto plody pěstují, zůstává stejná, avšak nárůst je způsoben dobrými přírodními podmínkami. O žádném snížení se v publikaci nehovoří.

O vlivu ruských sankcí na objem exportu broskví, nektarinek, višní a třešní ze zemí EU se v publikaci Freshfruitportal vůbec nepíše. Doslovně to neznamená, že by se ve zprávě o sankcích nepsalo vůbec, na webu je totiž zveřejněn jen její výtah, avšak ruské embargo se vůbec nijak nevztahuje k počtu dotyčného ovoce.

Zdroj: Jurij Beršidskyj pro The Insider