Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider

У програмі «Время» вийшов сюжет Жанни Агалаковї про проблеми власників житла в Іспанії, які ніяк не можуть позбутися тих, хто незаконно вселився в їхні будинки. У сюжеті сказано:

«Серйозна проблема в Іспанії, яка може вилитися в реальне протистояння. Уряд соціалістів фактично заохочує захоплення чужих будинків і квартир асоціальними елементами, яких громадяни країни називають “окупасами”. При цьому непрохані гості примудряються отримати прописку, допомогу і не платити за комунальні послуги.

Передмістя Барселони, звичайний будинок. Те, що тут відбувається, схоже на поліцейський рейд. Але це не поліція. Приватна компанія із захисту власників житла намагається повернути господарям квартиру, в якій чужаки влаштували притон.

“Нехороша” квартира на третьому поверсі. Видно закриті жалюзі. Господар її працював в сусідньому барі. Два роки тому в його квартиру увійшли невідомі, негайно поміняли замки – і все, він перестав бути господарем свого будинку.

“Окупа” або “окупаси” – так в Іспанії називають тих, хто самовільно захоплює чужий будинок. Зазвичай вони заявляють, що їм ніде жити. І навіть поліція не може виставити прибульців силою, оскільки це вважається посяганням на основні права. Таке може статися в Іспанії де завгодно і з ким завгодно.

“Ми захищаємо права власників в цьому бардаку. До нас, до речі, багато росіян звертається, у яких будинки в Марбельї, Ібіці або Аліканте. Вони приїжджають у відпустку і раптом виявляють у помешканні чужих людей. Думають: ок, викликаємо поліцію. Приїжджає поліція і каже: удачі, чоловіче, повертайся в Росію. А як же мої права? Немає в тебе, хлопче, тут прав”, – розповідає очільник компанії із захисту прав власників Даніель Естеве.

У самих “окупасів” прав із кожним роком дедалі більше. Останній законодавчий подарунок соціалісти зробили їм у самий розпал карантину. Громадяни відреагували на нього дзвоном каструль. Закон про право на гідне життя дозволяє прописатися в зайнятій квартирі й отримувати щомісячну допомогу в розмірі 500 євро. Такий спосіб вирішувати проблеми малозабезпечених за чужий рахунок збільшив приплив мігрантів і підняв у країні рівень злочинності».

Проблема з виселенням незаконних мешканців у Іспанії існує, але та абсурдна картина, яку змальовує програма «Время», все ж досить далека від реальності.

Закони Іспанії донедавна не дозволяли виселяти мешканців без рішення суду. Після кризи 2008 року, коли багато жителів країни не змогли виплатити іпотечні кредити і позбулися прав на житло, яке вони займали, але продовжували там жити, суди виявилися заваленими такими справами і розгляд їх став затягуватися на місяці, а то й роки.

Але це стосується здебільшого випадків, коли житло належить банку, комерційному підприємству або приватному власнику, який не живе там постійно (іноземці, що придбали в Іспанії будинки для відпочинку, на жаль, до цієї категорії теж потрапляють). Якщо ж «окупаси» вселилися в будинок і змінили замки, залишивши законного власника на вулиці, такі справи розглядають у пріоритетному порядку.

Суд, розпочавши розгляд справи, дає мешканцеві п’ять днів на надання документів, що підтверджують його право займати житло. Зрозуміло, в «окупасів» таких документів немає і не може бути. Так звана прописка (empadronamiento), про яку розповідає програма «Время», – насправді всього лише реєстрація за місцем проживання, яка не дає жодних прав; мешканець просто повідомляє владі про те, де він перебуває.

Допомога в € 500, про яку розповідає програма «Время», – це Renta Social Extraordinaria, програма допомоги малозабезпеченим, запроваджена на час пандемії; єдиний її зв’язок із «пропискою» полягає в тому, що на підставі реєстрації вирішується, який із регіонів країни буде виплачувати допомогу того чи іншого жителю.

У червні 2018 року в Іспанії прийняли закон, що дозволяє власникам житла уникнути багатомісячного очікування рішення суду в кримінальних справах і виселити незаконних мешканців у цивільному порядку. Цивільний суддя дає мешканцеві ті ж 5 днів на надання документів і в разі їх відсутності приймає рішення про негайне виселення. Складність лише в тому, що в цьому випадку власнику житла доведеться взяти виселення на себе. В Іспанії існують компанії, які цим займаються, але їхні послуги платні; одна з них, під назвою Desokupa, бере  за це € 3000. На її сайті написано: «відновлюємо будинки для їхніх законних власників менше ніж за тиждень». Цікаво, що в сюжеті програми «Время» взяв участь керівник цієї компанії Даніель Естеве, але чомусь не розповідає про свої успіхи (хоча на сайті стверджує, що в 93% випадків результат був вдалим для його клієнтів), а скаржиться на безправ’я власників нерухомості .

Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider