Джерело: Микола Семена, спеціально для Крым.Реалии

Те, що «Кримська правда» обманює своїх читачів, вже загальновідомий факт. Газету не раз ловили на публікаціях відвертої брехні. Проте своїх підходів, сформованих на комуністичних принципах про те, що газета – агітатор і пропагандист, а не сумлінний інформатор читачів, редакція не змінює. Улесливо звертаючись до читачів, редакція намагається приспати їхню увагу і непомітно для очей підсунути їм який-небудь міф, щоб вони раділи там, де потрібно плакати, або вірили в те, чого насправді немає.

Днями наспів новий приклад недобросовісності «правдинців», оснований на хижацькій лексиці. У статті «Коли притисне – вони нападуть» газета пише: «Хижак, навіть якщо його з’їдає смертельна хвороба (США схожі на того, кого «з’їдає смертельна хвороба? – авт.), завжди залишається хижаком (ви знаєте хоч один приклад з’їдених американцями? – авт.). Відчуваючи потрясіння від свого варіанту майдану (Росія найбільше боїться кольорової революції і свого майдану, як в Хабаровську, наприклад, а тому з будь-якого обурення до речі й не до речі поширює міфи про майдани в усьому світі, тим більше, що протести в США вже припинилися, а випадки їх – найбільш рідкісні у світі – авт.), б’ють рекорди із захворюваності на коронавірус (за неофіційними даними, захворюваність в Росії вища, ніж у США, просто звітність у «неосяжній» фальсифікується. До того ж днями, як повідомила  «Вашингтон пост», США, Британія і Канада звинуватили Росію в спробі викрасти розробку вакцини від коронавірусу. – авт.), неймовірними темпами нарощують дефіцит держбюджету (це внутрішня справа американців – авт.), але не відмовляються від своїх агресивних планів (звинувачення в агресивності інших – це метод відволікання уваги від агресивності власної – авт.). Незважаючи на критичне відставання в частині гіперзвукової зброї (нічим не підтверджені «мультики» російського президента – авт.), США послідовно руйнують всю світову систему безпеки, вибудувану за минулі десятиліття (систему світової безпеки, засновану на Статуті ООН і Гельсінському акті в 2014 році зруйнувала Росія нападом на Україну і перенесенням кордонів, численними порушеннями міжнародного права, веденням воєн в Сирії, Лівії, операціями в Центрально-Африканській Республіці – авт.). Вже відомо, що договір СНО-3 «партнери» вирішили не продовжувати (договір із РСМД, як відомо, не продовжено через те, що його порушила Росія, а на переговорах у Відні за договором СНО-3 прогрес заблокувала Росія, оскільки його параметри нею вже порушені, хоча б розробкою тієї ж гіперзвукової зброї, якою так хизується російська влада – авт.).

Дві «правди» в одній голові

Читаючи «Кримську правду», кримчани дивуються наявності в головах у газетярів двох взаємовиключних правд. З одного боку, газета стверджує, що політика Росії – найбільш миролюбна політика у світі, але з іншого – її розпирає гордість за нібито найефективнішу в світі зброю.

Читаючи «Кримську правду», кримчани дивуються наявності в головах у газетярів двох взаємовиключних правд

Газета пише: «Партнери по НАТО в могутності гегемона (тобто США, на місце якого претендує сама Росія – авт.) починають розчаровуватися настільки, що це стає помітно. Так, німецьке видання Focus пише, що російський ЗРК С-500 «Прометей» випереджає західні технології на 15-20 років». То вже що-небудь одне: або мир, або найкраща у світі зброя для вбивства людей, як це сталося з малайзійським МН-17, збитим ще не дуже поганим «Буком».

Газета намагається вирішувати невирішувані завдання: вона силкується обманом заперечувати лідерство США у світі й поставити на цей п’єдестал Росію, але сама ж і  сумнівається в успіху: «Європа поки не готова жити в новій реальності без американської гегемонії, але оскільки стан гегемона не вселяє оптимізму, вимушено робить перші кроки в цьому напрямку». Спробуй тут рядовому кримському читачеві здогадатися, що «стан гегемона не вселяє оптимізму». Це тільки в голові журналістів, а до того ж, Європа ще більше не готова жити в новій реальності, в якій на лідерство претендує Росія.

Газета цитує явний міф, поширюваний Сергієм Лавровим на «Примаковських читаннях», щоб перекласти відповідальність за ускладнення ситуації у світі з себе на американців, про те, що нова ядерна загроза виходить від США і що це саме вони «ведуть демонтаж всієї архітектури, яка контролювала озброєння, забезпечуючи собі свободу у виборі засобів тиску, в тому числі й силового, на геополітичних опонентів, і хочуть мати можливість застосовувати ці методи в будь-якому районі земної кулі».

Це нескладно спростувати. «Росія продовжує відіграти неконструктивну роль у Лівії, поставляючи матеріали і спорядження групі Вагнера. Дані візуальної розвідки продовжують викривати їхні постійні заперечення», – заявив генерал-майор Корпусу морської піхоти США Бредфорд Герінг, начальник операцій AFRICOM, повідомляє російська служба «Голосу Америки». За оцінками, Росія продовжує порушувати резолюцію РБ ООН 1970 року, активно постачаючи військову техніку і бійців на передові лінії конфлікту в Лівії. Як зазначає AFRICOM у серії пресрелізів, США оцінюють, що Росія забезпечувала бойові підрозділи «групи Вагнера», що діють у Лівії, бронетехнікою, системами ППО, боєприпасами та іншими матеріалами, що іще більше ускладнює ситуацію і збільшує ризик помилок та призводить до продовження насильства в Лівії.

«Наявне відео підтверджує масштабність участі Росії. Вони продовжують спроби закріпитися в Лівії», – сказав американський армійський бригадний генерал Грегорі Хедфілд, заступник начальника розвідки AFRICOM.

Останні кадри докладно показують обсяг обладнання, що поставляється «групі Вагнера». Російські військово-транспортні літаки, в тому числі Іл-76, продовжують постачати зброю і техніку «групі Вагнера». Російські засоби ППО, в тому числі SA-22, присутні в Лівії і обслуговуються російськими фахівцями, в тому числі «групою Вагнера» або її довіреними особами. Фотографії також показують, що в Лівії є військові вантажівки «групи Вагнера» і російські бронемашини з посиленим протимінним захистом. «Тип і обсяг обладнання демонструють намір скористатися наявними можливостями для ведення наступальних бойових дій, а не для надання гуманітарної допомоги, і вказують на те, що російське Міністерство оборони підтримує ці операції», – сказав Герінг.

І все це не є секретом ні для кого у світі. Кого ж російські пропагандисти хочуть обдурити? Не світових дипломатів і не уряди інших країн. У зоні обману залишаються тільки кримчани, читачі «Кримської правди», для яких недарма закрито всі інші джерела незалежної інформації, доступні ще при Україні.

Безсила образа

Розуміємо, звісно: прикро Росії, яка стільки сил і грошей витратила для того, щоб хоч хтось у світі вважав її лідером, а також і «Кримській правді» прикро за «Батьківщину», до якої кримчани, нарешті, «повернулися», якщо, наприклад, в Financial Times пишуть, що «Росія більше не є найсильнішим суперником США».

Газета констатує, що за останніх три роки Росія втратила статус головного суперника США, тепер цю роль виконує Китай. Видання стверджує, що нинішній американське уряд вважає саме Китай найбільшою загрозою з точки зору технологій і озброєння. Окрім цього, ситуацію ускладнює ще й те, що після анексії Росією Кримського півострова відносини Москви і Пекіна зміцнилися.

Держсекретар США Майк Помпео і його заступник Стівен Бігун вважають, що союз Китаю та Росії не настільки міцний. Однак обидві держави пов’язує мета кинути виклик Сполученим Штатам, заявив Бігун.

А прем’єр-міністр і заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв днями заявив, що «цінність формату «Великої сімки» сумнівна, як не потрібне і повернення до застарілого формату «Великої вісімки». Вже скільки разів було сказано, що не потрібна нікому ця «вісімка» в колишньому вигляді, що світ суттєво змінився, і без Китаю, Індії та низки інших країн нічого обговорювати не можна. На його думку, «цінність G7 сьогодні дуже сумнівна на тлі G20 та інших міжнародних форматів».

«Ні, продовжують торочити про Крим і Україну як умову відродження «вісімки». Хоча розуміють, що Крим назавжди повернувся в Росію, а врегулювання на південному сході – питання самої України. І ніяке повернення до застарілих форматів обговорення міжнародних питань Росії не потрібне. В одну річку не входить двічі…» – написав Дмитро Медведєв. Звісно, якщо немає надії, що країну повернуть у G7, а ідея про створення «нової ялтинської п’ятірки» постійно просувається, але теж не підтримується, то навіщо їм ця G7?

Через цю образу і «Кримська правда» в статті «Комплекс винятковості» слів не підбирає, від безсилля опускається до лихослів’я: «маразм», «англосаксонська деменція», «маразм гегемонізму». Сміливо, але вкрай ганебно. На сторінках газети це має вигляд особливо принизливий і непрофесійний. Газета не здатна реально оцінити ситуацію у світі.

Газета не здатна реально оцінити ситуацію у світі

Якщо в Росії при найбільшій у світі території та найбільших ресурсах частка ВВП в світовій економіці  становить трохи більше ніж 3%, то про яке лідерство йдеться? Виключно про ядерне і «гіперзвукове»? Так це не показники, а загроза миру. Про моральне лідерство також не йдеться, його перекреслює настільки велика кількість світових скандалів – то зі шпигунством, то з порушенням міжнародного права, то із вбивствами опозиціонерів за кордоном, то з порушенням кордонів, то з агресією ПВК, то із забезпеченням зброєю терористів в інших країнах, то із веденням гібридних воєн, то з анексією території незалежних держав.

Через політичну образи визнання основним суперником не Росії, а Китаю газета трактує як «оголошення холодної війни». І хоча йдеться всього лише про перерозподіл пріоритетів, газета разом із російськими дипломатами звинувачує США у створенні «антикитайської коаліції» і свідомо заперечує можливість входження до неї Росії. Росія знову конструює світову змову там, де її немає. У такій ситуації, звісно, укладення договору щодо СНО-3 залишається іще більше проблематичним, а світ стає ще небезпечнішим.

Відомо, що «незадовго до зустрічі у Відні президент Путін підписав указ про політику в галузі ядерного стримування, в якому передбачено можливість застосування ядерної зброї першими. Природно, що в НАТО за лічені дні до віденської зустрічі затвердили і свій пакет заходів ядерного стримування. Як відповідь російській позиції. Тож не можна переносити звинувачення із хворої голови на здорову, як це постійно робить «Кримська правда». Не солідно обманювати кримчан, вони ж не малі діти.

Джерело: Микола Семена, спеціально для Крым.Реалии

Микола Семенакримський журналіст, оглядач Крым.Реалии