У соцмережі поширюється інформація про те, що паспорт у вигляді ID-картки не дає права голосувати на виборах або здійснювати операції в банку без окремої довідки про прописку. Насправді  в більшості випадків ця довідка не потрібна, а ID-картки достатньо  як для отримання банківських послуг, так і для того, щоб проголосувати на виборах.

Таку заяву, яку підхопили і ЗМІ, зробив на своїй сторінці в Facebook депутат «Опозиційної платформи» Ренат Кузьмін. Він обурився законопроєктом «Про паспорт громадянина України у формі книжечки», згідно з яким такі паспорти будуть поступово виходити з ужитку і їх будуть замінювати на більш сучасну альтернативу – пластикову ID-картку. На думку Кузьміна, ID-картка не містить даних про реєстрацію особи, а тому з нею не можна здійснювати фінансові транзакції або голосувати на виборах.

A screenshot of a social media post

Description automatically generated
Скріншот – facebook.com
A screen shot of a person in a suit and tie

Description automatically generated
Скріншот – zik.ua

Насправді інформація про місце реєстрації записана на чіпі картки – безконтактному електронному носії, і в разі необхідності може бути відсканована за допомогою спеціального обладнання.

«На ID-картці є інформація, яка постійна, незмінна, а також та, яка може змінюватися. Інформація про місце проживання особи, про сімейний стан, про дітей може бути записана на картку в змінну область і відповідно зчитана. Спеціальні рідери можуть читати відомості з ID-картки. Хоча людина може відмовитися вносити якусь інформацію про себе на картку, але в чіпі ID-картки технічна можливість внесення інформації про місце реєстрації передбачена», – роз’яснив StopFake начальник відділу супроводу функціонування ЄДДР Державної міграційної служби України Володимир Хоменко.

Крім того, у травні 2020 року Національний банк України запустив безкоштовний додаток UAPassportReader, який сканує паспорт і відображає клієнту або працівникові банку всі необхідні дані – в тому числі, місце реєстрації людини. Це значно спрощує здійснення фінансових і будь-яких інших операцій.

Здійснити ж виборче право громадяни України можуть як із паспортом-книжечкою, так і з ID-карткою, оскільки обидві форми паспорта є рівноцінними і самодостатніми. Це було окремо роз’яснено в Постанові Центральної виборчої комісії від 14 червня 2019 року №1008. Для того, щоб отримати виборчий бюлетень, ніяких окремих документів не потрібно.

Таким чином, інформація про небезпеку використання пластикових ID-карток не відповідає дійсності, оскільки в більшості випадків паперова довідка про місце реєстрації не потрібна.