Деякі новинні ресурси взялися поширювати інформацію про те, нібито кандидат в президенти США Джо Байден збирається легалізувати збут наркотиків в Україні, і опитування президента Зеленського під час місцевих виборів повинне послужити саме цій меті. Насправді джерелом такої інформації виступив телеграм-канал, а опитування українського президента не буде мати прямих юридичних наслідків.

Скриншот – antifashist.online

Першоджерелом такої новини служить телеграм-канал.  Його автори робляться бездоказові заяви про те, що на збільшенні кількості бюлетенів для опитування «наполягло нарколоббі» та що «наступ Сороса синхронізовано із виборами у США і наративом, що Джо Байден виступає за легалізацію легких наркотиків». Орім того, вони наполягають на наступній конспірології: «нескладно помітити, що всі вищезгадані країни (окрім РФ) почали “підтримувати” легалізацію наркотиків після того, як там організували майдани і замінили владу на політиків, лояльних до Заходу». 

Такі твердження з’явилися через те, що серед п’яти питань загальнонаціонального опитування, яке пройде в день виборів з ініціативи президента Володимира Зеленського, є питання «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важкохворих?»

В офісі президента наголосили, що «медичні препарати на основі канабісу можуть використовуватися в якості ефективного і легкого знеболювального для людей з важкими захворюваннями, зокрема й онкологічними».

Окрім того, за заявою прес-служби Зеленського, загальнонаціональне опитування, «на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, але дасть можливість кожному громадянину висловитися з приводу важливих для суспільства питань».  

В Україні ж кримінальна відповідальність за правопорушення у сфері обігу наркотичних речовин визначена Кримінальним кодексом. Так, за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів карають позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Скриншот – interfax.com.ua

Відносно позиції Байдена щодо легалізації канабісу в Сполучених Штатах, то кандидат від Демократичної партії підтримує перенесення марихуани зі Списку I до Списку II – менш суворої категорії відповідно до Закону про контрольовані речовини. На поточний момент марихуана вважається наркотиком зі Списку I. Перенісши її в категорію із менш суворими обмеженнями, федеральний уряд збереже позицію, згідно з якою марихуана має «високий потенціал для зловживання», але також визнає потенційне медичне застосування цього наркотику.