У ЗМІ та соціальних мережах поширюється інформація про те, що у новообраного президента США Джо Байдена відібрали 20 голосів виборців, і, отже, він не має 270 голосів з усіх штатів, необхідних для перемоги на виборах.

Насправді ж голоси ніхто не відбирав, а ресурс Real Clear Politics, який є джерелом цієї інформації, не оновлював дані з 7 по 11 листопада і не зараховував голоси від штату Пенсільванія жодному з кандидатів. На сьогодні, за даними того ж ресурсу, Джо Байден отримує 279 голосів виборців (включаючи Пенсільванію), а Дональд Трамп – 217. Також цю інформацію спростував ресурс FactCheck.org.  

Скриншот – facebook.com
Скриншот – kurs.com.ua

В новині повідомляється, що «у Джо Байдена стало на 20 голосів виборців менше, ніж раніше, – 259 замість 270. Це більше, ніж у нинішнього президента Дональда Трампа, однак цього недостатньо для обрання (270). Про це повідомляє RealClearPolitics».

Однак сайт RealClearPolitics на той час не включав голоси виборців від штату Пенсільванія, і результат 259 голосів у Джо Байдена був незмінним в період з 7 по 12 листопада. Архівний скриншот сайту можна побачити на web.archive.org.

Скриншот – web.archive.org

Тільки 12 листопада ресурс оновив дані: Джо Байден набирає 279 голосів виборців, Дональд Трамп – 217.

Скриншот – realclearpolitics.com

Справа в тому, що 20 голосів стосувалися штату Пенсільванія, в якому підрахунок остаточно не завершився, а різниця між кандидатами була невеликою: 49,8% у Байдена проти 49% у Трампа. Співзасновник і президент RealClearPolitics Том Беван спростував інформацію про відібрані голоси на своїй сторінці у Twitter, заявивши, що вони нічого не змінювали і не включали голоси з Пенсільванії.

Скриншот – twitter.com

На сьогодні сайт Politico показує перемогу Байдена в цьому штаті при 99% порахованих голосів.

Скриншот – politico.com

На некоректну інформацію про «відібрані голоси» також звернули увагу в FactCheck.org. Інші ресурси при цьому показували перемогу Джо Байдена на виборах-2020: Bloomberg, BBC, The Guardian, CNN, FoxNews та інші.