У соцмережах продовжують поширювати заяви так званих «Американських лікарів першої лінії», які стверджують, що медичні маски не дають користі як захист від вірусів, що ліки від COVID-19 вже давно відомі, але влада навмисно про це мовчать, тощо. Подібні твердження неодноразово спростовувалися, а представники «лікарів» насправді або не мають медичної практики, або не мають досвіду лікування ковідних пацієнтів чи досвіду досліджень інфекційних захворювань.

Скриншот – facebook.com

Тези, що звучать на відео, StopFake вже неодноразово спростовував у інших своїх матеріалах.

Наприклад, представниця «Американських лікарів першої лінії» Симона Голд заявляє, що до 2020 року жоден науковий журнал не писав про те, що медичні маски ефективні. Це не відповідає дійсності, оскільки й раніше проводилися наукові дослідження ефективності масок, носіння масок в медичних установах тощо. Також StopFake спростовував твердження про те, що нібито «немає жодного наукового дослідження, яке б доводило що маски захищають від COVID-19», і що «фото маски під мікроскопом доводить, що вона не здатна захистити від вірусу».

Також стверджується, що лікування від COVID-19 вже давно відоме, і тому сенсу в локдаунах немає. На сьогодні медична спільнота не визначила конкретні ліки для лікування нової коронавірусної інфекції. У різних країнах проводяться дослідження, як вже наявні ліки можуть допомогти полегшити перебіг хвороби. У жовтні 2020 року, наприклад, було опубліковано результати щодо ремдесівіру, гідроксихлорохіну, лопінавірому та інтерферону. Дослідження показало, що схеми лікування з цими ліками «мали незначний вплив або не спричинили ніякого ефекту на госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, про що свідчить загальна смертність, початок вентиляції та тривалість перебування в лікарні».

Заяви про те, що пандемії вже немає, і кількість кейсів перестала суттєво збільшуватися по всьому світу, також не відповідає дійсності. За даними на 23 грудня 2020 року, понад 78 мільйонів осіб захворіли на COVID-19 по всьому світу, і 1,7 мільйона людей померли. Кількість щоденних виявлених випадків захворювання помітно не знижується.

Відео виступів «Американських лікаря первинного» платформи неодноразово видаляли через поширення недостовірної інформації про COVID-19. Також викликає питання і експертність людей, які виступають на відео: чи справді вони можуть робити висновки про пандемію і лікування цієї хвороби загалом. Так, в USA TODAY підтвердили, що більшість із них є лікарями з діючими державними медичними ліцензіями, але їхні спеціальності та досвід дають підстави припустити, що вони висловлювали лише особисту думка, а не керувалися своїм досвідом досліджень у сфері інфекційних захворювань.

Скриншот – usatoday.com

Заяви «Американських лікарів першої лінії» спростовувати фактчекери AFPSnopes, Politifact, Health Feedback та багато інших.