В українському сегменті соцмереж поширюються публікації про те, що сотні птахів загинули в Римі в ніч з 1 на 2 січня через випробування технології 5G. Фото і відео із птахами на вулицях Риму було знято в новорічну ніч, а італійське відділення Міжнародної організації з захисту тварин (OIPA) назвало святкові феєрверки та петарди основною причиною загибелі птахів. Зоозахисники зазначили, що такі трагічні інциденти трапляються щороку.

Скриншот – facebook.com

Зворотний пошук за фото показав, що вперше знімки і відео були опубліковані італійцем Дієго Феніккією 1 січня о першій годині ночі, що вказує на недостовірне використання даних у публікації.

Скриншот – facebook.com/diego.fenicchia/

Того ж дня Дієго Феніккія написав ще один пост із уточненням: «… Ті, хто каже, що причиною є вишки 5G … Я не знаю, я не був присутнім під час смерті нещасних тварин, і я не вчений. Я лише можу сказати, що я бачив птахів на землі в різних частинах Риму…»

Італійське відділення Міжнародної організації з захисту тварин (OIPA) відреагувало на поширювані фото, заявивши, що птахи загинули через феєрверки, які використовувалися, незважаючи на заборони та попередження.

«Щороку ми повторюємо одне і те саме: продаж петард і феєрверків має бути заборонено, а компанії – перетворені. Заборони не приносять користі, насправді контролю не існує, і щороку ми підраховуємо сотні убитих і поранених особин серед диких тварин і безліч серед домашніх тварин, які отримують травми або губляться через пострілів феєрверків або неуважність власників. Настав час законодавцям виправити цей хаос, який також зачіпає людей. Це питання здоров’я, громадського порядку і, насамперед, цивілізованості», – заявив президент OIPA Массімо Компаротто.

Крім того, в публікації пояснюється, чому саме на цій локації було зафіксовано сотні мертвих птахів, – шпаки гніздилися на деревах біля вокзалу Терміні та верхньої частини Віа Кавур.

Напередодні Нового року організація також попереджала про небезпеку використання піротехнічних інсталяцій

Скриншот – facebook.com/oipaonlus

Інші ЗМІ, повідомляючи про загибель шпаків на вулицях Риму, також називали феєрверки причиною інциденту. 

Тему впливу феєрверків на поведінку птахів і тварин вчені досліджували й раніше. Так, у 2011 році в Нідерландах опублікували результати дослідження впливу новорічних феєрверків на диких птахів. Моніторинг проводили в період з 2007 по 2010 рік під час новорічних свят з 30 грудня по 3 січня за допомогою метеорологічних радарів, щоб зафіксувати переміщення диких птахів. Радари показали, що десятки тисяч птахів знімалися з місць в ніч, коли активно гриміли феєрверки, звук яких провокував паніку серед птахів. Дослідники не називали феєрверки прямою причиною летального результату, однак зазначали, що побічно вони можуть приводити до смерті птахів: «Хоча ми не вважаємо, що феєрверки є безпосередньо смертельними для птахів, такі супроводжуючі чинники, як дезорієнтація або політ в негоду, чого птахи зазвичай уникають, можуть потенційно призвести до летального результату».

Про іншу схожу подію зі смертю птахів після новорічної ночі повідомляли в 2011 році в США: у штаті Арканзас і кількох інших штатах. Тоді серед основних версій загибелі птахів також називали саме феєрверки.

Інше дослідження впливу феєрверків на птахів проводили в 2015 році в Німеччині. Дослідник проводив спостереження також і на території США, Швейцарії, Австрії та Нідерландів. Так, дослідження підтвердило, що сильні звуки вибухів феєрверків призводять до паніки у птахів, особливо тих, що живуть у зграях, – «9 із 10 задокументованих смертей були спровоковані панікою». І хоча автор дослідження Герман Штікрот вказує, що «тільки в окремих випадках було достатньо ясно, що феєрверк став явною причиною смерті або травми птахів», він зазначає, що в цілому їх використання збільшує ризик смертності та зниження популяцій: «Результати цього огляду демонструють, що феєрверки різними способами збільшують ризик загибелі окремих птахів і, отже, смертність популяції птахів». На завершення важливо відзначити, що в Римі не проводили випробувань 5G ні 1, ні 2 січня 2021 року, оскільки технологію 5G у столиці Італії запустили ще в червні-липні 2019 року. За даними спеціалізованого видання RCR Wireless News, влітку 2019 року технологію 5G запустили в низці великих міст Італії – Римі, Мілані, Болоньї, Турині та Неаполі.