У соціальних мережах блогери поширюють інформацію про те, що у Львові нібито вже встановили вишки технології 5G. «Вишки стоять на дуже низькій висоті (приблизно другий поверх) біля шкіл, зупинок, супермаркетів, у спальних районах», – стверджується в таких повідомленнях. Насправді ж план впровадження технології 5G в Україні, затверджений Кабміном, передбачає видачу перших ліцензій операторам лише в кінці 2021 року. А початок розгортання мережі 5G очікується з 2022 року в найбільших населених пунктах України. 

Скриншот – facebook.com

Також у розповсюджуваних повідомленнях стверджується, що такі вишки «з’являються як гриби після дощу, і невідомо, коли їх встановлюють», і що при вимірюванні видно, як перевищуються граничні норми. Повторюються також давні фейки про ртуть і важкі метали у складі вакцин. StopFake вже спростовував подібну інформацію щодо складу вакцин. 

Що ж стосується вишок 5G, то на цей момент в Україні лише був затверджений план заходів щодо впровадження в країні системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління. І згідно з документом, затвердженим Кабінетом Міністрів України, тільки на грудень 2021 запланована передача ліцензій на використання радіотехнології п’ятого покоління. 

Скриншот – zakon.rada.gov.ua
Скриншот – zakon.rada.gov.ua

Про те, що вишки 5G почнуть з’являтися в Україні тільки в кінці 2021 року повідомив і міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Уже в наступному році ми плануємо розгортати експериментальні зони, щоб можна було протестувати 5G з різними операторами. Це будуть фізичні території», – сказав він.

У той же час він заявив про плани «максимально комунікувати з українцями для того, щоб доносити переваги цієї технології, оскільки існують різні думки щодо розвитку 5G».

Скриншот – rbc.ua

Крім того, ще в 2019 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації офіційно оголошувала, що в Україні буде проводитися тестування 5G з 1 грудня 2019 року по 31 травня 2020 року. Пілотне тестування провели український підрозділ компанії Ericsson та мобільний оператор lifecell на території магазинів мережі lifecell. Були вказані й адреси, де тестування відбуватиметься; у Львові таке тестування проводилося за однією адресою – проспект Свободи, 6/8.  

Скриншот – itc.ua

Раніше StopFake спростовував фейки стосовно технології 5G про те, що нібито  «наукова стаття підтверджує зв’язок 5G і COVID-19», або що нібито «Мережа 5G руйнує гемоглобін, викликає психічні розлади і галюцинації» тощо. 

Експерти Міжнародної комісії із захисту від неіонізуючих випромінювань (ICNIRP) на початок 2020 року завершили великомасштабне дослідження можливого шкідливого впливу технології 5G. Головний висновок комісії – не було виявлено даних, які б доводили, що 5G або попередні покоління зв’язку можуть викликати серйозні захворювання. Всесвітня організація охорони здоров’я також зазначає, що за останні 20 років були проведені численні дослідження оцінки потенційного ризику для здоров’я радіочастотного впливу, і несприятливого впливу не було виявлено. Більш детально про те, чи варто боятися технології 5G, – в статті генерального директора Українського державного центру радіочастот Володимира Корсуна.