«Геноцид», «атмосфера терору», «кривава баня», – такі вирази кремлівські медіа використовували в матеріалах, присвячених Дню опору окупації Криму. У той час як в Україні 26 лютого згадували початок російського силового захоплення півострова, агітпроп видав десятки матеріалів, які заперечують військове втручання у внутрішні справи України, а також пропагують наративи щодо «мирного волевиявлення кримчан у 2014 році». StopFake здійснив моніторинг публікацій найбільших російських медіа, присвячених темі окупації українського півострова, і зібрав основні наративи кремлівських ЗМІ за цей день.

«Татарські бандити» і «проплачений мітинг» у Сімферополі

Росія систематично порушує права корінного народу півострова – кримських татар – і 26 лютого агітпроп не оминув нагоди знову очорнити проукраїнське населення Криму. Федеральное агентство новостей (ФАН)  показало учасників мітингу під стінами Верховної Ради Криму за територіальну цілісність України в 2014 році «кровожерливими», «агресивними» і «проплаченими» «тітушками»: «Ми йшли на мирну акцію, а там нас зустріли з палицями в руках. Був Чубаров із командою. Вони кричали там: «Аллах акбар», – наводить ФАН слова чергового кримського колаборанта.

Ще один матеріал ФАН присвятив «нацистам у Києві» – так агітпроп назвав учасників української Революції Гідності: «кримчани все чіткіше розуміли, що в разі перемоги Майдану українські нацисти приїдуть до Криму проводити етнічні чистки».

Не забули кремлівські медіа поширити фейки і про мітинг до Дня опору окупації Автономної Республіки Крим і Севастополя, який відбувся 26 лютого 2021 року в Херсоні. Видання NewsFront заявило, що участь у заході, як і в мітингу під Верховною Радою Криму в 2014 році, нібито брали «татарські бандити, які фінансуються США і Заходом».

Кримськотатарська тема посідає особливе місце в російській дезінформаційній системі. Основні наративи Кремля щодо кримськотатарського народу зібрані в цьому матеріалі StopFake.

NewsFront

«Відповідно до норм міжнародного права» і день «деокупації»

Кремль не полишає спроб і далі легалізувати захоплення українського півострова. У День опору окупації Криму російські топ-чиновники пропагували «законність» кримського «референдуму». 

«Не слід зарікатися щодо того, що ніколи не визнають (західні країни) Крим … Для нас не в пріоритеті висловлювання президента США про Крим, пріоритетом номер один є 96% кримчан, які голосували на референдумі», – пише РИА Новости.

Російський «уряд» Криму взагалі запропонував запровадити нове «свято» на півострові – «день звільнення півострова від української окупації». «Маю намір ініціювати питання – зробити 27 лютого днем звільнення Криму від української окупації і пропоную внести цю дату до списку пам’ятних дат Криму. Крим фактично був окупований Україною з 1954 року, коли його було незаконно передано до складу УРСР», – наводить «Царьград» слова кримського колаборанта Сергія Цекова.  

Представник МЗС Росії Марія Захарова поспішила «спростувати» перед міжнародним співтовариством факти утиску прав українців і кримських татар в Криму: «Вигадку про таку звану атмосферу терору, яку створює у Криму «окупаційна влада», запропонувало керівництво «Меджлісу кримсько-татарського народу». Повідомлення про викрадення, обшуки і арешти кримських татар – неправдиві», – цитують Захарову Regnum, РИА НовостиТАССМосковский комсомолец  та інші видання. 

Наратив щодо «законності» російської окупації Криму Кремль просуває із найпершого дня захоплення українського півострова. Читайте спростування StopFake про те, що міжнародне співтовариство визнало право Росії на Крим і про те, що Росія в Криму «керується нормами міжнародного права». Також читайте матеріал про те, що «в Києві визнали, що отримали Крим «з п’яної руки».

Первый русский

«Геноцид», «зачистка території», «потяги з бандерівцями»

Особливе місце в системі російської пропаганди посідають страхітливі історії про «кровожерливих бандерівців», які в 2014 році нібито мали намір «убити всіх кримчан». Цей наратив – основа для російської агресії в Україні. У День опору окупації Криму агітпроп знову згадав про міфічний «геноцид кримчан», нібито ініційований українським керівництвом. Агентство NewsFront опублікувало інтерв’ю Вадима Колесніченка – скандального чиновника часів Януковича, який втік до Криму. Протягом 22 хвилин Колесніченко розмірковує про «жахи геноциду кримчан».

Украина.ру також опублікувала висловлювання кримського колаборанта Руслана Бальбека, який згадав «насильницьку українізацію, образи дорогих кримчанам героїв і висмоктування всіх соків з інфраструктури півострова»Видання «Царьград» і Парламентськая газета, посилаючись на «главу держради» тимчасово окупованого півострова Володимира Константинова, взагалі запропонували «виставити Києву мільярдний рахунок за геноцид».

Федеральное агентство новостей (ФАН)  не втратило шансу згадати байки і про «кровожерливих бандерівців», які в 2014 році нібито мали намір «проливати кров». «Націоналістичні, навіть нацистські настрої на той момент вже пронизали всю Галичину. Колективний Захід вкладав величезні гроші в радикалізацію українського суспільства, створював воєнізовані табори для тренувань бойовиків та їх ідейної обробки. Під час Майдану цих псів спустили з ланцюга, вони відчули владу і безкарність … Найстрашніше, що майданщики, бандерівці вже пролили кров і готові були вбивати далі. А ми (кримчани) на той момент були простими мирними жителями, навіть до ладу не організованими», – пише ФАН.

RT на русском  випустило велику статтю, в якій «аналітики» і «експерти» різного штибу розмірковували про те, що українській владі не потрібні ані кримчани, ані жителі тимчасово окупованих частин Донбасу: «Самі вони (кримчани), я думаю, прекрасно розуміють, яка незавидна доля їх чекає в складі України, куди їх так активно кличе Зеленський», – резюмується в матеріалі. 

StopFake вже неодноразово спростовував тези російської пропаганди щодо водного або електричного «геноциду» жителів Криму, а також головні страшилки для кримчан про «кровожерливе» НАТО біля берегів півострова і так звані «потяги дружби з бандерівцями»

Парламентская газета

Таємні українські і західні плани щодо «захоплення» Криму

Ще один поширений наратив, який російські медіа використовували в День опору окупації Криму – це байки про те, що увесь світ нібито має намір розв’язати війну на півострові. Агентство NewsFront видало матеріал про те, що «Рада безпеки України в закритому режимі розглянула питання щодо захоплення Криму», хоча на засіданні РНБО не було жодної мови про «розв’язування війни» в Криму. 

Федеральное агентство новостей (ФАН)  також видало страхітливу статтю з думками «військових аналітиків» про те, що чекає на материкову Україну після «початку війни» в Криму. «Якщо Київ почне військову авантюру в Криму, то новий кордон України буде проходити по Дніпру. Ось чим закінчиться напад Києва на Крим», – йдеться в матеріалі ФАН.

Телеканал «Царьград» також видав матеріал про «захоплення» Криму. У статті агітпроп згадав новий наратив, який з’явився в російському інформаційному полі наприкінці 2020 року, про те, що забрати півострів Україні допоможе Туреччина.  

Ані уряд України, ані її міжнародні партнери не розглядають силовий варіант деокупації Криму. Читайте аналогічні матеріали StopFake про те, нібито Україна готується до диверсійної війни в Криму, Туреччина прагне захопити частину Росії, Крим і Донбас і про те, ніби в Україні шкодують, що не вдалося «залити Крим кров’ю».