Поняття «моргелони» не стосується доказової медицини, а поширювані відео не доводять їх існування.

Користувачі соціальних мереж поширюють інформацію про те, що в масках і тестах на COVID-19 нібито містяться якісь «черв’яки» – «моргелони».  В одному з відео тест на коронавірус розглядають під мікроскопом і там видно чорні волокна, які й називають «моргелонами». На іншому відео автор кладе маску на гарячу воду і там також видно схожі волокна.

Скриншот — facebook.com
Скриншот — facebook.com

«Моргелони? Знайдені в тесті COVID! Було проведено кілька тестів, і в паличці є маленькі чорні волокна (моргелони?) Які реагують на тепло і рухаються по ній», – сказано в одному з постів.

Після поширення такої інформації StopFake звернувся в Центр громадського здоров’я України (ЦГЗ) з питанням, що таке «моргелони» і чи дійсно вони можуть бути в масках і тестах. У відомстві повідомили, що це поняття не стосується доказової медицини.

«Моргелони – це погано описана група симптомів, основні прояви яких пов’язані зі шкірою. На сьогодні жодного основного захворювання або джерела інфекції не виявлено, подібні симптоми частіше відносять до таких станів, як ілюзорний паразитоз або дерматозойне марення.  В одному дослідженні показано, що у 59% пацієнтів, які «діагностували» в себе «моргеллони», було виявлено розлади психіки, у 50% – виявлено наркотики у зразках волосся, а 78% зазнали впливу органічних розчинників», – розповіли в ЦГЗ.

У Центрі також додали, що поширювані відео і фото не доводять існування «моргелонів».

«Сторінки в Facebook і новинні сайти, з яких поширюється інформація про «моргеллони», як правило, є колекторами антинаукових і конспірологічних теорій, і посилаються, в тому числі, й на російські джерела. Фото і відео, які нібито показують загадкові «Моргеллонів», не становлять ніякого наукового інтересу і не доводять наявності загадкових живих організмів», – вважають у відомстві.

StopFake також попросив прокоментувати згадувані відео доктора біологічних наук Леоніда Горобця. Експерт припускає, що поширювані відео з масками – фальшивка, а на відео з тестами – неживі об’єкти.

«На відео з тестами – неживі об’єкти, схожі на волокно. Чому вони рухаються? Це більше фізика. Це може бути і статика чи щось «намагнічене». На відео з маскою – схоже на ґрунтові нематоди. Їх хтось набрав: вони, в принципі, й у вазоні можуть завестися. Це відео зроблено для переглядів. Уявити, що воно не підроблене, важко. Пропоную кожному самому вдома перевірити і переконатися, що такого в масках немає», – сказав Горобець.

Раніше StopFake  спростовував інформацію про те, що нібито під прикриттям пандемії COVID-19 уряд України «заганяє» громадян у застосунок «Дія».