Немає жодних доказів того, що вакцини стали причиною смерті 10 000 європейців. Творці бази даних, в якій реєструються такі випадки, підкреслюють, що на основі наведених цифр не можна зробити достовірні висновки про шкоду того чи іншого препарату.

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що вакцинація від COVID-19 за 4 місяці нібито вбила 10 000 європейців. При цьому автори публікації посилаються на європейську базу даних EudraVigilance, «яка також відстежує повідомлення про травми та випадки смерті від експериментальних «вакцин» від COVID-19». Насправді твердження авторів публікацій не відповідає дійсності.

Скриншот – facebook.com

EudraVigilance – це база даних Європейського Союзу, яка презентує дані про ймовірні побічні ефекти дозволених ліків в Європейській економічній зоні, в тому числі й про вакцини від COVID-19. Однак у цій базі даних зібрано симптоми, що спостерігалися після прийому або використання лікарського препарату. Вони не обов’язково мали бути пов’язані з лікарським препаратом або бути викликані ним. Симптоми можуть бути наслідком також інших чинників, але вони все одно з’являться в базі даних. Тому на підставі цієї бази не можна робити висновки про користь або ризик того чи іншого препарату. Також не можна достовірно оцінити ймовірність виникнення побічного ефекту. Про це попереджають самі творці бази даних на офіційній сторінці.

«Інформація про ймовірні побічні ефекти не повинна інтерпретуватися як доказ того, що ліки або активна речовина викликають спостережуваний ефект або є небезпечними для використання, – йдеться на сайті EudraVigilance. — Тільки детальний аналіз і наукова оцінка всіх наявних даних дають змогу зробити обґрунтовані висновки про користь і ризик ліків».

Відповідно, за даними EudraVigilance, зареєстровані побічні реакції або смертельні випадки «не обов’язково» пов’язані з отриманою вакциною проти коронавірусу.

У коментарі німецькому сайту Correctiv представник Європейського агентства із лікарських препаратів (EMA) підкреслив, що «спонтанних повідомлень про ймовірні побічні реакції рідко буває достатньо для доказу того, що ймовірна реакція дійсно була викликана конкретним препаратом». Тому кожен такий випадок повинен сприйматися як лише «один елемент пазла» і розглядатися в контексті подальшого дослідження. Можливо, наприклад, що людина померла через хворобу або інший прийнятий препарат.

Більш того, європейська база даних влаштована таким чином, що людина, яка заявила про реакцію після вакцини, може потрапити до статистики більше ніж один раз, оскільки система надає можливість повідомити одночасно про кілька ймовірних побічних реакцій. Тому кількість заявлених побічних реакцій не відображає кількість людей, які про них заявили.

Отже, на підставі бази даних EudraVigilance не можна зробити висновок про те, що випадки зареєстрованих смертей сталися саме внаслідок вакцинації від COVID-19. Особливістю таких баз даних є також те, що повідомлення про побічні реакції не були перевірені незалежними експертами. А в деяких випадках ускладнення після прийому препаратів реєструються самими пацієнтами. Правдивість таких повідомлень перевірити вкрай складно.

Після початку масової вакцинації проти коронавірусу в багатьох країнах світу антивакцинатори почали використовувати аналогічні бази даних і маніпулювати цифрами для того, щоб показати уявну небезпеку вакцин від COVID-19. Міжнародні сайти з перевірки фактів, такі як PolitiFact, Correctiv, Vienna Online, спростували фейк про тисячі смертей європейців внаслідок вакцинації.

StopFake також неодноразово викривав неправду про вакцини проти COVID-19 в матеріалах «Маніпуляція: Ефективність вакцин від COVID-19 становить близько 1%», «Фейк: Вакцинація від COVID-19 особливо небезпечна в період статевого дозрівання», «Фейк: Двоє немовлят померло після експериментальних щеплень від COVID-19 під час клінічних випробувань».