Препарати для “гомеопатичного дренажу” під час вакцинації нібито повинні послабити побічні ефекти вакцини, а не вивести її з організму, але їхня ефективність не підтверджена науковими дослідженнями, як і ефективність будь-якого іншого гомеопатичного препарату. 

Користувачі соцмереж поширюють фото з табличкою, яка рекламує препарати для “гомеопатичного дренажу” при вакцинації від COVID-19.  Підпис до фото повідомляє, що “в Швейцарії аптека пропонує купити гомеопатичні препарати для виведення з організму вакцин Модерна і Файзер”. Дійсно, деякі європейські аптеки,  зокрема й у Швейцарії, пропонують так званий “гомеопатичний дренаж“, який нібито повинен мінімізувати побічні ефекти від вакцинації, а не вивести вакцину з організму. Проте швейцарська інформаційна платформа про вакцинацію Infovac попереджає, що немає наукових досліджень, які  підтверджують зниження побічних дій вакцини від “гомеопатичного дренажу”, так  само він не впливає і на ефективність вакцини.  

Скриншот – facebook.com

На табличці написано: “У нас є гомеопатичні препарати для дренування вакцини проти COVID – Moderna і Pfizer”. Дійсно, про наявність подібних препаратів у швейцарських аптеках повідомляли й місцеві ЗМІ. Видання GMX.ch зазначає: “Наприклад, аптеки пропонують так звані нозоди вакцини, які призначені для запобігання побічних ефектів від вакцинації проти коронавірусу”. Однак сайт додає, що “вони ніде і ніколи не тестувалися”. 

Такі ж препарати для “гомеопатичного дренажу” під час вакцинації від COVID-19 пропонують і французькі аптеки. В описі до препарату повідомляється, що основна мета – “поліпшити імунну відповідь і зменшити або навіть уникнути негайних місцевих або загальних побічних реакцій”.

Скриншот – medicament.com

Офіційна інформаційна платформа про вакцинацію в Швейцарії Infovaс.ch попереджає громадян про неефективність “гомеопатичного дренажу” під час вакцинації, повідомляє, що ці препарати не впливають на ефективність вакцини і що немає контрольованих досліджень, які доводили б користь дренажу для зниження побічних дій вакцини. Крім того, на платформі уточнюють, що й безпека таких препаратів не була доведена контрольованими дослідженнями. 

Скриншот – infovac.ch

Про це також інформує і бельгійська інформаційна платформа про вакцинацію, нагадуючи, що гомеопатичні препарати не можуть замінити вакцинацію і не можуть знизити ризик побічних дій вакцин.

Французьке видання 20min.fr у своєму фактчеці повідомило, що поширення гомеопатичних препаратів для зниження побічних ефектів вакцинації є приватною ініціативою деяких аптек. 

Варто зазначити, що гомеопатія є псевдонаукою, а низка наукових досліджень показали, що гомеопатичні препарати результативні на рівні ефекту плацебо.