У Великобританії вже діє система COVID Pass (документи, які підтверджують статус вакцинації людини), і COVID-паспорти продовжують видаватися. Раніше міністр охорони здоров’я Великобританії Саджид Джавід в інтерв’ю BBC сказав, що в Англії не вимагатимуть документи про вакцинацію для участі в масових заходах чи відвідування нічних клубів. 

Користувачі Facebook і низка веб-сайтів поширюють твердження про те, що у Великобританії нібито не вводитимуть паспорти вакцинації від COVID-19. У заголовках деяких публікацій також повідомляють, що “Британія вирішила більше не боротися проти COVID-19“. Додають, ніби також “розмірковують над тим, щоб скасувати ПЛР-тести”. 

Скриншот – facebook.com

Такі твердження з’явилися після інтерв’ю міністра охорони здоров’я Великобританії Саджида Джавіда 12 вересня в ефірі BBC. Однак у своєму інтерв’ю Саджид Джавід говорив про те, що план впровадження паспортів вакцинації для відвідування масових заходів і нічних клубів в Англії не буде реалізований, як планувалося раніше, і залишиться резервним варіантом. 

“Мені ніколи не подобалася ідея, що люди повинні показувати документи, аби взяти участь в якомусь повсякденному заході і ми мали рацію в тому, щоб ретельно обдумати це і поглянути на докази. І я хочу сказати, що ми розглянули це питання і повинні поки мати цей варіант в резерві, як потенційну опцію. Я радий повідомити, що ми не будемо реалізовувати плани щодо вакцинних паспортів”, – повідомив Джавід.

Скриншот – bbc.com

Це рішення наразі стосується Англії, про що вказали BBC. Водночас  у Шотландії з 1 жовтня планують впроваджувати паспорти вакцинації для участі в масових заходах, про що заявляв секретар з питань охорони здоров’я Шотландії Хумза Юсаф. Також і в Уельсі з 11 жовтня запроваджуються COVID-паспорти для масових заходів, концертів і нічних клубів. Північна Ірландія поки не ухвалила рішення щодо цього питання, повідомляють BBC в огляді про те, де і в яких випадках британцям потрібно буде пред’являти COVID-паспорти.

На офіційному сайті Національної служби охорони здоров’я Британії розміщена інструкція з отримання COVID-паспорта повністю вакцинованими британцями – як в Англії, так і в ШотландіїУельсі та Північній Ірландії.

Скриншот – nhs.uk

Також COVID Pass можуть отримати ті, хто здав ПЛР-тест і надіслав результати в Національну службу охорони здоров’я Британії або ж ті, хто пройшов самоізоляцію після позитивного ПЛР-тесту. Тому на цей час в країні не скасовували ПЛР-тестування на коронавірус.

Окрім того, наявність сертифіката про повну вакцинацію від COVID-19 – одна з умов в’їзду іноземних громадян на територію Англії, згідно з інформацією на сайті уряду Великобританії. З 4 жовтня спрощується процедура і кількість тестувань – в разі повної вакцинації від COVID-19. Невакциновані особи, які прибувають не з країн “червоного” списку, повинні обов’язково пройти три ПЛР-тестування на COVID-19: до відправлення, на другий і на восьмий дні перебування. 

Скриншот – gov.uk

Раніше StopFake спростовував інформацію щодо паспортів вакцинації від коронавірусу: “Фейк: У Франції поліція аплодує демонстрантам проти «примусової вакцинації»” , “Маніпуляція: Вакцинні паспорти вводяться для управління і контролю над людьми”  та “Фейк: ЄС знав про пандемію і заздалегідь готував паспорти вакцинації“.