Джерело: Крым.Реалии

Сейм Латвії заборонив використання в країні «георгіївських стрічок» під час публічних заходів, включаючи розважальні та святкові. У четвер, 11 листопада, відповідні поправки до закону про збори, ходи та пікети пройшли третє, остаточне читання.

Напередодні голосування один із депутатів Сейму, Микола Кабанов, запропонував виключити із заборони пам’ятні заходи у місцях військових поховань та біля пам’ятників загиблим на війні. Проте парламентська комісія з громадських справ та прав людини, вислухавши представників силових відомств і Міністерства закордонних справ, відхилила цю пропозицію.

Заборона на публічне використання «георгіївської стрічки» мотивована тим, що вона є одним із символів тоталітарної ідеології Росії по відношенню до республік колишнього СРСР. На думку більшості депутатів Сейму, ухвалені поправки обмежать подібні такі прояви.

Нині у Латвії заборонено публічне використання прапорів, гербів і гімнів колишнього СРСР та його республік – крім випадків, коли це не пов’язано із прославленням радянського режиму чи виправданням скоєних ним злочинів.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи ухвалені парламентом Латвії поправки, назвала дії влади країни «реінкарнацією фашизму».

В Україні «георгіївська стрічка» була заборонена у 2017 році. Відповідно до законодавства, за використання «георгіївської стрічки» правопорушнику загрожує до 5100 гривень штрафу чи адміністративний арешт строком до 15 діб із конфіскацією забороненої символіки чи предметів.

Виготовлення та поширення комуністичної та нацистської символіки, а також пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до десяти років із конфіскацією майна.

Джерело: Крым.Реалии