У складі вакцин проти COVID-19 немає небіологічних компонентів на кшталт графенових чипів або наночипів

У соцмережах поширюється чергова теорія змови про те, нібито в тілах померлих від вакцинації було виявлено наночипи. Про це заявили вчені-патологоанатоми у Німеччині під час прес-конференції, також вони надали «знімки тканин померлих», зроблені під мікроскопом. 

Скриншот – facebook.com

Учасники так званої конференції, про яку йдеться, неодноразово поширювали фейкові твердження про пандемію COVID-19, медичні маски, а також виступали проти вакцинації від коронавірусу. З метою поширення теорії про те, що вакцини проти COVID-19 містять наночипи і призводять до смерті, було навіть створено окремий сайт. Серед інших матеріалів там було оприлюднено відео, на якому близько десяти осіб надають результати розтинів. 

Німецькі фактчекери з організації Correctiv опитали Німецьке товариство патологів (DGP), а також Федеральну асоціацію німецьких патологів (BDP) щодо даних, які були озвучені на згаданій «конференції». За словами фахівців, представлені дані є науково необґрунтованими, незрозумілим залишається і те, звідки було взято зразки. Наукова спільнота піддала сумніву і застосовані методи дослідження. Також команда німецького «Реєстру розтинів COVID-19», яка була створена при університетській лікарні в Аахені, підтвердила, що дані не можуть бути використані, а описані випадки смерті не можна пов’язати з вакцинацією.   

Арне Буркхардт, а також Вальтер Ланг справді є патологоанатомами – Буркхардт протягом 18 років очолював Інститут патології в Ройтлінгені, а Ланг очолював приватний інститут патології в Ганновері. Але наразі вони не працюють, що підтвердили в Німецькому товаристві патологів.  

Крім того, Німецьке товариство патологів (DGP) офіційно дистанціювалося від заяв, зроблених під час згаданої вище прес-конференції. «Це висловлення особистої думки, а не позиція нашого спеціалізованого товариства», – йдеться в опублікованій заяві. У товаристві зазначили, що прес-конференцію проводили два патологоанатоми на пенсії та інженер-електрик. 

«DGP наразі не відомо про якусь помітну кореляцію смертей у зв’язку з вакцинацією від COVID-19, хоча, звичайно, не можна виключати, що вакцинація також може викликати ускладнення», – зазначили в DGP. 

Скриншот – pathologie-dgp.de

Що стосується нібито виявлених у вакцинах сторонніх тілах, то на сайті МОЗ України можна ознайомитися з детальним складом усіх вакцин, які використовуються для вакцинації проти COVID-19 у країні. У їхньому складі немає жодних сторонніх тіл, наночипів, графенових чипів тощо. 

Скриншот – Склад вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech, moz.gov.ua


Раніше StopFake спростовував подібні фейки про те, що нібито вакцинованим вживлюють 3D чип-пластир, що до людей, які отримали щеплення, начебто можна «підключитися» за допомогою вбудованого чипа, а у вакцині Pfizer нібито під мікроскопом знайшли наночипи.