Джерело: EU vs Disinfo

Для прокремлівських ЗМІ Східне партнерство (СП) завжди було «антиросійським» і «антибілоруським» інструментом для досягнення «агресивним» Європейським союзом своїх зловмисних цілей: нав’язування Білорусі зовнішнього управліннярозмивання білоруської ідентичності; відрив Білорусі від Росії.

Відповідно до головних дезінформаційних наративів прокремлівських ЗМІ, СП нібито відповідальне за вихід білорусів на вулиці на знак протесту проти результатів фальсифікованих президентських виборів 2020 року. За заявою Супутник Білорусь, саме через СП у Білорусь проникли «західні мережі». Ці ж ЗМІ зробили Східне партнерство цапом-відбувайлом майже за всі політичні події на пострадянському просторі, які не до вподоби Кремлю. Останні півтора роки після фальсифікованих виборів, що відбулися в Білорусі у серпні 2020 року, прокремлівські ЗМІ вперто таврують членів білоруської опозиції «маріонетками Заходу», а прихильників демократії – терористами та послідовниками нацистів.

Державні ЗМІ Білорусі – посіпаки прокремлівських ЗМІ

Незважаючи на скептичне та критичне ставлення до Східного партнерства і ЄС, державні ЗМІ Білорусі уникали такої кричущої дезінформації та пропаганди аж до минулорічних виборів. Зараз риторика державних ЗМІ практично не відрізняється від риторики їхніх прокремлівських колег. ЄС нібито бере участь у гібридних війнах і кольорових революціях, підтримує нацизм у Білорусі та порушує білоруський суверенітет. Одним словом, білоруські державні ЗМІ почали демонізувати Східне партнерство так само затято, як це робить російське державне видання Супутник у Білорусі.

Нова хвиля ворожого ставлення та дезінформації, спрямована проти Східного партнерства та ЄС, прокотилася у червні 2021 року, коли Білорусь призупинила свою участь у СП. За заявою видання «Беларусь сегодня» близького до адміністрації президента, СП має на меті позбавити Білорусь суверенітету:

«Стало зрозуміло, що, наприклад, підтримка так званого громадянського суспільства в рамках ініціативи (Східне партнерство) насправді обертається підривною діяльністю з метою повалення державної влади, спонсоруванням деструктивних сил, які у годину ікс як по команді починають розгойдувати ситуацію в суспільстві».

За словами одного білоруського чиновника, які процитувало згадане вище видання, політика Східного партнерства виявилася підкупом чистої води:

«Європа фактично постійно намагалася підкупити білоруське громадянське суспільство. Мовляв, ми вам виділимо 3 мільярди доларів, якщо ви припините спілкуватися з Росією і скинете свого Президента, – хіба ж це не верх цинізму?»

Але пропаганда не працює: зниження довіри до державних ЗМІ

При цьому такі дезінформаційні наративи вже не мають колишнього охоплення. Результати досліджень показують, що: а) для більшості людей державні ЗМІ перестали бути основним джерелом інформації і б) державним ЗМІ довіряє менша частина населення. Опитування, проведене у грудні 2020 року, показало, що державні та російські телеканали є основними джерелами інформації лише для 12,7 відсотка білорусів, що проживають у містах із населенням понад 20 000 жителів. Далі, опитування, проведене в січні 2021 року серед міських жителів, показало, що державним ЗМІ довіряють лише 16,3 відсотка. Найбільшою довірою користуються незалежні (онлайн) ЗМІ – 49,5 відсотків, що навіть вище за рівень довіри до церкви.

Ці зміни вражають. Ще наприкінці 2018 року майже 30 відсотків білорусів зізналися у довірі до державних ЗМІ, тоді як незалежні ЗМІ отримали менше ніж 11 відсотків. У міру того, як дедалі більше білорусів починають звертатися до незалежних ЗМІ, зокрема Zerkalo.io  (раніше Tut.by), Belsat«Наша Нива»«Радио Свобода»Reform.news та інших, стрімко зростає і популярність соцмереж , включаючи Telegram, YouTube та Instagram.

У міру зростання популярності незалежних ЗМІ серед білорусів та ролі, яку вони відіграють у суспільстві, білоруський режим продовжує «закручувати гайки». Станом на грудень 2021 року гонінь на друковані та онлайн-видання зазнали понад 300 Telegram-каналів, затаврованих білоруським режимом «екстремістськими». Майже всі незалежні ЗМІ працюють за умов жорстких обмежень і також вважаються «екстремістськими».

Як було документально підтверджено Білоруською асоціацією журналістів і Фондом «Справедливість для журналістів» і відзначено EUvsDisinfo, «Ціль режиму Лукашенка до болю зрозуміла: знищити дотла будь-які незалежні ЗМІ».

Джерело: EU vs Disinfo