На відео, яке поширюється, зображена дівчинка, яка загинула 20 жовтня 2021 року в результаті артилерійського обстрілу у сирійському місті Аріха.

Користувачі соціальних мереж розповсюджують інформацію про смерть дитини нібито після щеплення. Як доказ наводять відео, на якому чоловік плаче біля нерухомого тіла дитини, а його намагаються заспокоїти люди навколо. Якоїсь додаткової інформації про те, що за щеплення було зроблено дитині, коли і де саме це сталося, користувачі не повідомляють.

«Батько втратив сина після щеплення, моторошне горе. Бережіть своїх дітей», – описує відео один із користувачів.

Скриншот — facebook.com

Після появи подібної інформації StopFake вирішив перевірити, чи відповідає відео його опису. Як виявилося, дитина на відео померла зовсім не після щеплення, а в результаті артилерійського обстрілу в Сирії.    

За допомогою зворотного пошуку зображень від Google нам вдалося знайти оригінал цього відео. Воно належить сирійському фотографу Алі Сулейману (Ali Haj Suleiman) та вперше було опубліковано на його сторінці у Twitter 22 жовтня 2021 року. В описі до нього Сулейман вказує, що відео було знято у сирійському місті Аріха та показує результати «жахливої ​​бійні» 20 жовтня 2021 року. Цього дня, повідомляють правозахисники з Human Rights Watch, сирійсько-російський військовий альянс випустив низку артилерійських снарядів по місту Аріха, внаслідок чого загинуло 12 мирних жителів.

Скриншот – twitter.com

6 січня 2022 року Алі Сулейман ще раз прокоментував своє ж торішнє відео у Twitter. За його словами, він побачив, що в соціальних мережах у Бразилії його відео використовують із фальшивим описом.

«Це відео, прикріплене нижче, я зняв в місті Аріха, Ідліб; воно поширюється соціальними мережами в Бразилії з описом, що дитина померла після вакцинації CV19 (COVID-19) у різних регіонах світу. Це була дівчина, яку було вбито 20.10.2021 внаслідок бомбардування, спричиненого війною сирійського режиму», — написав тоді сирійський фотограф.

Крім цього, StopFake також вдалося знайти відео (18+) неурядової добровольчої організації «Білі каски», на якому видно тіло тієї самої дівчинки і в тій самій локації, що й на кадрах, поширюваних користувачами, але з іншого ракурсу. Вони також повідомляють, що дитина загинула внаслідок воєнних дій.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що мРНК-вакцини від COVID-19 нібито завдають непоправної шкоди здоров’ю дітей.