“Снимката” всъщност е обработена с програма фотография на мъж, която се появява в интернет още през 2011 година.

Последните дни в българския сегмент на социалните мрежи все по-често се среща пикантна фотография – жена с оголени задни части, оцветени в жълто и синьо – цветовете на украинското знаме. До нея млад мъж държи в ръка синьо-жълто флагче. На някои снимки мъжът е отрязан и се вижда само ръка, която държи украинското знаменце. “Снимката” се споделя най-често от потребители, които са против пребиваването на украинските бежанци в България и се използва като доказателство за нахалството, наглостта и безцеремонността на украинците, и най-вече на украинките.

Скрийншот – Мета

Други потребители използват изображението, за да покажат „разликата“ между Русия и Украйна.

Скрийншот – Мета

Решихме да проверим дали “снимката” е автентична и ако е такава, къде е била направена. За това я свалихме от публикацията на Илиана Илиева и потърсихме в Google Изображения повече информация за фотографията. Третият резултат, който ни предложи Google, ни отведе към разследването на журналистите от сайта “Детектор мифов” за снимка, публикувана от „Грузинские патриоты“ на 22 май. Оказва се, че изображението е споделяно от грузинските и българските потребители почти по едно и също време. Но “фотографията” не е автентична, а е снимка, обработено с фоторедактор. Журналистите от “Детектор мифов” установяват, че снимката, използвана за основа на фотофейка, е била направена още на 25 юни 2011 в Берлин, и на оригинала не е имало задник оцветен в цветовете на украинския флаг. Оригиналната снимка е на мъж и е била публикувана във фоторепортаж на сайта 21region.org под заглавието „Берлин, 25 юни: „Мамо, аз съм гей!“.

Скрийншот – 21region.org

Разпространението на фотофейка едновременно в Грузия и България навежда на мисълта за общ “мозъчен център”, който спуска “опорните точки” за разпалването на антиукраински настроения в страните, които са най-податливи на руска пропаганда.

По-рано ви запознахме с други видео- и фотофейкове, разпространявани от руската пропагандна: Видеофейк: Руски удар по батарея американски гаубици М777 в Украйна и Фотофейк: Заповед на полски генерал за атака срещу Украйна.