Джерело: Андрій Красно, для Кавказ.Реалии

В інтерв’ю сербському порталу IN4S командир відрядженого в Україну загону «Ахмат» і помічник голови Чечні з силового блоку генерал Апті Алаудінов заявив про «єдність мусульман та християн». У виступі силовика релігійний контекст вплетений у кремлівську пропаганду, яка виправдовує війну Росії проти України і називає її «спецоперацією», пише проєкт Російської служби Радио Свобода   Кавказ.Реалии. Опитані експерти вказали на суперечності у заявах кадировця.

Фейки, рука Кремля та тортури

«Я називаю спецназ «Ахмат» військом Іси, військом Ісуса. Тому що ми, справжні мусульмани, чекаємо на пришестя Іси-Ісуса більше, ніж будь-хто. Тому що ми – і мусульмани, і християни – ми є одним цілим. І коли ми об’єднаємося, цього дня заплаче диявол та його воїнство», –  каже  в інтерв’ю  Апті Алаудінов. 

Варто сказати про портал  IN4S, з яким спілкувався високопоставлений чеченський силовик. Це видання, яке працює із Сербії, жорстко критикує владу Чорногорії. Воно було помічене у  поширенні  фейків, розгорнуло кампанію проти вступу Чорногорії до НАТО і, як  характеризує  його одне з чорногорських ЗМІ, відоме як «пропагандистське відділення Сербського агентства інформації та безпеки (BIA)».

Також IN4S відрізняється прокремлівською позицією. Він вихваляє президента РФ Володимира Путіна, жорстко  критикує  опозиційного політика Олексія Навального та  пише  «аналітичні» статті про «економічне процвітання» Росії.

Демократична партія соціалістів (ДПС) президента Чорногорії Міло Джукановича  вимагає  зупинити діяльність опозиційного сербського порталу, який критикує чорногорську владу. Депутат від цієї партії Мілош Ніколич  заявив, що IN4S – це квазі-медіаплатформа, яка від початку вторгнення Росії на територію України сіє ненависть і підтримує агресію, виправдовуючи дії Кремля.

Крім цього, IN4S з моменту свого відкриття піарить очільника Чечні Рамзана Кадирова, опублікувавши за вісім років існування близько сотні хвалебних новин про нього, з них кілька десятків – після початку війни з Україною.

Варто нагадати і про біографію 48-річного Апті Алаудінова, який, як  повідомляє  Кадиров, із середини березня перебуває в Україні на чолі загону «Ахмат». За десять років служби Алаудінов отримав у Чечні звання генерала. ЗМІ писали про його вміння догоджати Кадирову – одного разу він навіть  викликав у  глави республіки сльози подяки.

Апти Алаудинов
Апті Алаудінов

Саме зі звинувачень Алаудінова розпочалося переслідування Мовладі Байсарова, убитого у 2006 році підполковника ФСБ, командира чеченського загону «Горець», який відкрито виступив проти Кадирова. За даними «Новой газеты», Алаудінов також причетний до тортур у справі чеченського опозиціонера  Руслана Кутаєва  та  розстрілу  трьох десятків затриманих на території полку поліції ім. Кадирова. Крім того, Алаудінов брав участь у  побитті  родичів неугодних владі молодих людей,  залякував  жителів села Давиденко,  погрожував  критикам Кадирова за кордоном та всередині  республіки. Те, що генерал неодноразово порушував права людини, визнали у США: Алаудінова ще у 2014 році внесли до санкційного «списку  Магнітського».

Восени 2019 року з’явилася інформація про причетність Алаудінова, на той час першого заступника міністра МВС у Чечні, до підготовки замаху на Рамзана Кадирова. Силовик був змушений  записати  відеозвернення із погрозами розповсюджувачам таких «чуток», але після цього на його поліцейській кар’єрі все одно було поставлено хрест. Щоправда, указ про відставку Алаудінова з посади начальника поліції Чечні президент Путін  підписав  лише на початку 2021 року.

«Усе залежить від трактування»

Алаудінов – досвідчений оратор, він наголосив на очікуванні пришестя Іси-Ісуса, і це відповідає уявленням ісламу. Саме в цьому аспекті ісламське віровчення абсолютно погоджується із християнським, але далі віровчення розходяться: за ісламом Іса разом із Махді ( останній наступник пророка Мухаммада, який з’явиться перед кінцем світу – Прим. ред. ) переможуть Даджжаля або антихриста,  – описує старший науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень МДІМВ, ісламознавець  Ахмет Ярликапов.

«Якщо говорити про єдність мусульман і християн, тут багато залежить від трактування та того, як визначати ці терміни. Спікер навів дуже широке трактування. І мусульмани, і християни вірять у єдиного Бога – у судний день, згідно з ісламським віровченням, для Всевишнього не буде мусульман чи християн, будуть або віруючі, або невіруючі», – пояснює експерт в інтерв’ю Кавказ.Реалии.

Правозахисник  Абубакар Янгулбаєв  погоджується, що Апті Алаудінов порушив складну та велику теологічну тему, на яку ні в ісламі, ні в християнстві немає чіткої відповіді.

«Єдність обмежується вірою в те, що на землю спуститься Іса-Ісус, за ісламом це єдина людина, яку Всевишній живою забрав до раю. Далі все дуже по-різному, навіть не знаю, як уявлення ісламу та християнства про кінець світу можна змішати. Очевидно, що в уявленні сучасного християнства мусульманин має хреститися і прийняти християнство, а за ісламом християнин має стати мусульманином. Для кожної сторони інший буде невіруючим», – розмірковує в розмові з Кавказ.Реалии Янгулбаєв.

Алаудінов намагається знайти точки дотику між двома релігіями Росії, де віруючі є людьми Писання (тобто такими, що вважають священними частини Біблії, монотеїстами. – Прим. ред. ), надати війні в Україні релігійного мотиву і таким чином зробити її священною. «Хоча ми розуміємо – жодної святості у цій війні немає», – вважає правозахисник.

«Воювати за чужі палаци солдати не хочуть»

Виступ Апті Алаудінова у строгому сенсі навряд чи відповідає традиції ісламу. Тим більше в його промові релігія подається в контексті путінської пропаганди, вважає керівник розташованого в Європі чеченського Комітету державної основи «Толам» ( «Перемога» у перекладі з чеченської мови. – Прим. ред. )  Джамбулат Сулейманов.

«На самому початку війни Путін  наголосив  на націоналістичних поглядах народів Північного Кавказу, коли заявив: «Я лакець, я дагестанець, я чеченець, інгуш, осетин». Зараз Алаудінов робить акцент на православних. Зрозуміло, що вести цю війну лише заради геополітичних інтересів, за чужі замки та палаци, російські солдати не надто бажають. Їм потрібна ідея, щось глибоке, що поєднує людей не одне століття. Наприклад, релігія», – заявляє співрозмовник Кавказ. Реалии.

ЗРОЗУМІЛО, ЩО ВЕСТИ ЦЮ ВІЙНУ ЗА ЧУЖІ ЗАМКИ ТА ПАЛАЦИ РОСІЙСЬКІ СОЛДАТИ НЕ НАДТО бажають

Помічник Кадирова системно просуває екуменізм ( єдність всіх християнських течій. – Прим. ред. ), роблячи це продумано, напевне, за рекомендаціями деяких піарників, вважає Сулейманов. Наприклад, Алаудінов  розповів  про російського хлопця Афанасія із Мурманська, який помер від отриманих на війні ран з шахадою ( коротке сповідання ісламу. – Прим. ред. ) на вустах і став мусульманином в останню хвилину свого життя.

«Це був сильний хід, великий прошарок російських мусульман оцінив це. Пам’ятаю, Кадиров називав Алаудінова істориком, у його оточенні той вважається одним із інтелектуалів. Певна річ, на тлі інших наближених», – зауважує Сулейманов.

Водночас тези помічника Кадирова про «священну війну» не беруть до уваги віру українців,  більшість  із яких є православними християнами, теж людьми Писання.

«Побувавши в Україні, я побачив живі у духовному сенсі церкви, туди ходять парафіяни, а не туристи. Усі пропагандистські виступи Алаудінова розбиваються об міцну віру українців», – підсумував речник.

Святогорская лавра после обстрела российскими военными. Святогорск, Донецкая область, 13 марта 2022 года
Святогірська лавра після обстрілу російськими військовими. Святогірськ, Донецька область, 13 березня 2022 року

Священик однієї з південних єпархій РПЦ, який попросив не вказувати його імені, у коментарі Кавказ. Реалии зазначив: у вченні Російської православної церкви немає жодних передумов, які б свідчили про можливе об’єднання з ісламом, окрім випадків прийняття мусульманином хрещення та віровчення християнства.

«Є навіть чин зречення, в якому той, хто приймає православ’я, повинен проклясти Мухаммада, його зятя, онуків та інших сподвижників, проклясти Коран, Мекку. Тобто про будь-яку хоча б ймовірну єдність мусульман і християн мови бути не може. Ключовою у віровченні церкви є спокутна жертва Христа, без якої порятунок неможливий. Іслам не визнає її, вже на цьому питання можна назвати закритим», – пояснив православний священнослужитель.

Раніше один із найвідоміших спікерів Російської православної церкви, місіонер і телеведучий, протоієрей  Андрій Ткачов  заявив  про належність очільника Чечні Рамзана Кадирова «до російської цивілізації» та неприналежність до неї тих росіян, які засуджують військову агресію проти України. Експерти оцінили цей виступ проповідника,  заявивши  –  Кадиров є частиною путінської політичної системи, але не має нічого спільного з російською цивілізацією та російською культурою.

  • Чеченські правозахисні організації та блогери  повідомляють  про звернення, що надходять до них від жителів республіки, яких викрадають для відсилання як «добровольців» на війну проти України. За їхніми словами, вибір непростий: або підписуєш контракт і їдеш вбивати, або ризикуєш опинитися на невизначений час у «таємних» в’язницях.
  • За час війни на території України було  вбито  понад 125 уродженців Чечні – це лише мінімальні дані, отримані з «консервативної» оцінки загиблих. Про це повідомляє телеграм-канал «Полный ПЦ», який після рішення суду про ліквідацію Правозахисного центру «Мемориал» веде команда цієї організації.

Джерело: Андрій Красно, для Кавказ.Реалии