Украинските спасители редовно провеждат учения за реагиране при извънредни ситуации, както и учения за защита при радиационна авария – и това по никакъв начин не потвърждава руския наратив за “подготвяне на провокация”. Никой от международните партньори на Украйна не е заявявал, че „украинските военни подготвят провокация“ във временно окупираната от Русия ЗАЕЦ. 

Руските официални лица продължават да отричат, че тяхната окупационна армия има вина за щетите по украинските ядрени съоръжения. На 18 август прокремълски медии, позовавайки се на Министерството на отбраната на страната-агресор, съобщиха, че въоръжените сили на Украйна уж „подготвят провокация“ в Запорижката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която е под временна руска окупация. Като потвърждение за „провокацията“ руските медии посочват, че Украйна провеждала учения за ликвидиране на извънредни ситуации. Кремълските медии също така уверяват, че „подготовката на провокацията от украинските военни“ в Запорижката атомна електроцентрала уж „получила потвърждение от Запада“.

Скрийншот — tsargrad.tv

Украйна действително провежда на 17 август проверка на всички служби, сили и средства, отговорни за радиохимичния, биологичния и ядрения контрол след масирания обстрел на Запорижката атомна електроцентрала. Също така в рамките на подготовката за бързо реагиране при опасна ситуация, провокирана от Русия, която окупира ЗАЕЦ, бяха проведени специални учения на украинските спасители за ликвидиране на последствията от извънредни ситуации. Заради руската агресия Украйна създаде на базата на НАЕК “Енергоатом” кризисен щаб, който трябва да бъде максимално ефективен при евентуална авария в централата.

Фактът, че украинските спасители провеждат учения, по никакъв начин не потвърждава руския наратив за „украинска провокация“ в собствения ѝ ядрен обект. Украйна, като страна с четири действащи атомни електроцентрали, редовно, няколко пъти в годината, провежда специални учения на своите ядрени обекти, включително международни учения – и това изобщо не е тайна, както Русия се опитва да го представи. Такива учения винаги са широко отразявани в медиите. Факт е, че Украйна винаги е била и си остава страна, отворена за всякакъв вид ядрени инспекции, и тя не крие действията си от международните компетентни органи.

Украинските власти категорично отхвърлят необоснованите „обвинения“ на Русия в „подготвяне на провокация“ в ЗАЕЦ. Съветникът на президента на Украйна Михаил Подоляк подчерта, че ако Русия е „обезпокоена“ от възможността за катастрофа в Запорижката атомна електроцентрала, тогава най-простото решение е руските оръжия да се изкарат от цеховете на централата, сградите да се разминират, плененият персонал на атомната електроцентрала да се освободи, да се спре обстрелът на украинския Никопол и централата да се деокупира напълно.

На 18 август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за създаване на демилитаризирана зона около атомната електроцентрала, за да се избегне евентуална катастрофа. Генералният секретар на ООН подчерта, че превзетата от Русия Запорожска АЕЦ е цивилен обект, който не трябва да се използва като площадка за военни действия.

Именно Русия създава опасна ситуация,след като натъпка най-голямото ядрено съоръжение в Европа с оръжия. Тази информация, за разлика от неоснователните руски „обвинения“ срещу Украйна, се потвърждава от редица разузнавателни данни на западните държави. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на 1 август, че Съединените щати разполагат с достоверни доказателства, че Русия използва превзетата ЗАЕЦ като „ядрен щит“. Блинкен обясни, че окупационната армия е създала военна база и огнева точка в ядрения обект, защото е сигурна, че въоръжените сили на Украйна няма да отвърнат на огъня по атомната електроцентрала и да поставят света на ръба на ядрена катастрофа.

Руските нашественици атакуваха атомната електроцентрала в Запорожие и обстреляха ядрено съоръжение в нощта на 4 март 2022 г. В резултат на руската атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа  там избухна пожар. Украйна не е извършвала никакви атаки срещу собствените си енергийни обекти – Русия е тази, която откри огън по режимния обект. Тогава този факт бе потвърден от много западни партньори на Украйна, а руският обстрел по Запорижката атомна електроцентрала бе наречен военно престъпление. Руският агресор все още контролира украинския стратегически обект, излагайки на риск не само Украйна и някои страни от ЕС, но и собствените си територии.