Постанова Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2022 року №940 не передбачає позбавлення батьківських прав батьків, які відмовляються евакуювати своїх дітей із зони бойових дій. Нововведення стосуються посилення відповідальності за дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо особи, які замінюють батьків, відмовилися від обов’язкової евакуації дітей-сиріт, а також дітей, позбавлених батьківського піклування (зокрема тих, які виховуються у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу), право опіки чи піклування над такими дітьми припиняється. 

Російські ЗМІ поширили неправдиву інформацію про те, що мешканці підконтрольних Україні територій можуть втратити своїх дітей, оскільки уряд України нібито має намір позбавити їх батьківських прав через відмову від евакуації. 

Скриншот – kz.tsargrad.tv

Приводом для таких повідомлень стала Постанова Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2022 року №940 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення механізму проведення евакуації». Більшість ухвалених змін стосуються посилення відповідальності під час евакуації за дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Згідно з нововведеннямиякщо особи, які замінюють батьків, відмовилися від обов’язкової евакуації дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування (зокрема тих, які виховуються у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу; які перебувають під їхньою опікою або піклуванням; які влаштовані в сім’ї патронатних вихователів), право опіки чи піклування над такими дітьми припиняється. 

В уряді пояснили, що заклади та вихователів, які нехтують безпекою дітей, визначатиме Національна соціальна служба. Договори про влаштування таких дітей у прийомну сім’ю, про організацію діяльності відповідного дитячого будинку сімейного типу та про патронат над дитиною підлягають розірванню в односторонньому порядку.

«Долі цих дітей держава доручить відповідальнішим вихователям – вже у безпечних регіонах, куди їх евакуюють», – повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України. Нових вихователів чи установ визначатиме Національна соціальна служба на підставі інформації органів місцевої влади про наявність у згаданих районах прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей патронатних вихователів тощо.

Скриншот – facebook.com/MLSP.gov.ua

Водночас низка українських та російських ЗМІ поширили інформацію про можливість позбавлення батьківських прав, хоча насправді у рішенні Уряду йдеться про позбавлення права опіки чи піклування. 

StopFake поспілкувався з юристом Ольгою Чорною, яка пояснила, що використання терміна «позбавлення батьківських прав» у цьому контексті є неправильним. 

«У Постанові Кабміну не йдеться про позбавлення батьківських прав. Опіка та піклування передбачає влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України з метою виховання дитини, турботи про її здоров’я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечення отримання дитиною повної загальної середньої освіти. Опікуни не мають повного спектру прав, які мають батьки (усиновлювачі). Опікун та піклувальник не має права без дозволу органу опіки та піклування, наприклад, відмовитися від майнових прав підопічного або укладати договори про цінне майно підопічного». 

Законодавством України передбачено різні процедури позбавлення батьківських прав та припинення опіки і піклування. Стаття 164 Сімейного кодексу України перераховує вичерпний перелік підстав, за якими можуть позбавити батьківських прав. Зокрема, якщо батьки: 

  • не забрали дитину з пологового будинку або з іншої установи охорони здоров’я і протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування (без поважної причини); 
  • ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини та/або забезпечення отримання повної загальної середньої освіти; 
  • жорстоко поводяться з дитиною; 
  • мають хронічну алкогольну чи наркозалежність; 
  • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини; 
  • примушують її до жебракування та бродяжництва;
  • засуджені за скоєння умисного кримінального злочину щодо дитини.

Раніше StopFake спростовував неправдиву інформацію про те, що в українських біженців у Німеччині нібито відбирають дітей «за емоції та апетит».