Eski Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Alina Frolova, Ukrayna’nın işgal altından kurtarılacak Kırım’da NATO askeri üsleri inşa etme planlarını açıklamadı. Yarımadanın askeri etkileşim de dahil olmak üzere dost dünya toplumuna açılmasından bahsediyordu. “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kırım’da bulunmalıdır. Ancak Ukrayna hiçbir şekilde Kırım’ı askeri üs olarak kullanmak istemiyor” dedi.

RIA Novosti, OSN, Izvestiya, Voennoe Obozrenie ve diğerleri gibi bir dizi Rus medya kuruluşu, Ukrayna hükümetinin “topraklarında NATO üsleri inşa etmek için Kırım’ı ele geçirmek istediği” haberini yaydı. Bazı medya organları ihtiyatlı bir şekilde bunun Kuzey Atlantik İttifakı’nın “askeri” üslerinden ziyade “gösteriş üsleri” ile ilgili olduğunu yazdı. Medyada yer alan haberlere göre bu ifadeler, Ukrayna’nın eski savunma bakan yardımcısı ve Savunma Stratejileri Merkezi’nin şu anki başkan yardımcısı Alina Frolova tarafından dile getirildi. 

Ekran Görüntüsü – ria.ru

Ancak bu, Ukrayna’daki savaşı bir şekilde meşrulaştırmak amacıyla Kremlin propagandasının bir başka manipülasyonudur.

Manipülasyonun nedeni, Ukrayna Savunma Stratejileri Merkezi Başkan Yardımcısı Alina Frolova’nın Kırım Platformu’nun panellerinden birinde Kırım’ın işgalden kurtarılmasının Avrupa ve küresel güvenliğin güçlendirilmesi üzerindeki etkisi üzerine yaptığı konuşmaydı. Hatırlatmak gerekirse, Kırım Platformu, Ukrayna tarafından başlatılan ve Kırım’ın işgaline, artan güvenlik tehditlerine ve Kırım’ın işgalden kurtarılarak barışçıl bir şekilde Ukrayna’ya geri verilmesi için Kremlin üzerindeki uluslararası baskının artırılmasına yönelik uluslararası tepkiyi geliştirmeyi amaçlayan yeni bir uluslararası danışma ve koordinasyon formatıdır.

Konuşması sırasında Frolova, Kırım’ın işgal yılları boyunca Rus askeri üssüne dönüştüğüne ve bunun sadece Ukrayna’nın değil tüm küresel toplumun güvenliğine zarar verdiğine dikkat çekti. Özellikle Kırım daha önce Rusya tarafından Suriye’ye asker sevkiyatı ve Azak Denizi ile Karadeniz’de ticari gemilerin hareketini engellemek için bir hazırlık sahası olarak kullanılmış, Ukrayna’daki çalıntı doğalgaz kuleleri ise Tuna ağzını tehdit etmek için kullanılmıştı. Buna ek olarak, Alina Frolova’nın da belirttiği gibi, füzeleri menzilleri itibariyle bir Avrupa devletinin başkentine ulaşabilecek olan taktik nükleer silahların artık Kırım’da konuşlandırılabileceğine inanmak için her türlü neden vardır. Rusya’nın Kırım’daki varlığı ve askerileştirmesi, Akdeniz ve Baltık denizlerinde ve tamamen Rusya’nın kontrolünde olan Hazar Denizi’nde de hissediliyor,” şeklinde özetledi. 

Alina Frolova’ya göre tüm bu faktörler, Kırım yarımadasının Karadeniz’de güvenlik kontrolü için stratejik bir köprübaşı olduğunu ve işgalden sonra tamamen askersizleştirilmesinin imkansız olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte uzman, Kırım’ın Ukrayna’nın ya da müttefiklerinin askeri üssüne dönüştürülmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Ukrayna eski Savunma Bakan Yardımcısı, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri Kırım’da bulunmalıdır. Ancak Ukrayna hiçbir şekilde Kırım’ı askeri üs olarak kullanmak istemiyor. Kırım’ın “dostane askerileşme” örneği olmasını çok isteriz; yani sivil ve askeri yaşamın bir arada olduğu, askeri unsurun Kırım’ın ekonomik gelişimini etkilediği bir örnek. Kırım sadece Ukrayna için bir güvenlik karakolu haline gelmemeli, çünkü Romanya’yı kapsıyoruz, Gürcistan’a normal mal taşımacılığı sağlıyoruz, Karadeniz üzerinden herhangi bir ticari kargonun normal taşımacılığını sağlayabiliriz ve yarımadanın herhangi bir militarist-agresif eylemde kullanılmayacağını garanti edebiliriz. Kırım’ın askeri işbirliğimiz de dahil olmak üzere NATO ve AB için uluslararası topluma açık olmasını istiyoruz. NATO’nun Karadeniz’e gereken ilgiyi göstermemesi bunun hatalı bir strateji olduğunu göstermiştir, zira Karadeniz bugün NATO ülkelerinin güvenliğine yönelik en büyük tehditlerden biridir. Dolayısıyla NATO ortaklarımızı ve diğer ortaklarımızı orada ağırlayacağız. Bu aynı zamanda daha fazla turist getirecektir. Askeri bileşen, eğer dostane ise, turistler için ilginç olacaktır; insanlar gemilerin gelişini, askeri geçit törenlerini, dostane askerileşmeyi görmeye gideceklerdir,’’ diye konuştu

Alina Frolova’nın Kırım’ı uluslararası topluma açma niyetine ilişkin son açıklaması Rus propagandacılar tarafından Ukrayna’nın yarımadayı bir NATO askeri üssüne dönüştürme planı olarak yorumlandı. 

Ukraynalı yetkililerin hiçbir zaman Kırım’da ya da başka bir Ukrayna toprağında NATO üssü kurma planları olmadığını belirtmek gerekir. Ayrıca, Ukrayna topraklarında yabancı askeri üslerin bulunması Ukrayna Anayasası’nın 17(7) maddesi ile yasaklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Serhiy Leşçenko, 4 Temmuz 2022 tarihinde verdiği brifingde, Ukrayna’nın ittifaka üye olmaması nedeniyle Ukrayna topraklarında NATO üslerinin açılmasının da mümkün olmadığını söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik açık askeri saldırısından önce, Ukrayna ile NATO arasındaki askeri işbirliği Ukrayna’daki reformlara yardım, istişareler, ordular arasında deneyim alışverişi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin münferit birimlerinin NATO operasyonlarına veya tatbikatlarına katılımı ile sınırlıydı.

StopFake daha önce NATO’nun Severodonetsk’te üs inşa ettiği iddiasını çürütmüştü.