Русия използва мини, завзети още през 2014 г. по време на окупацията на Крим, като нов метод за морски злодеяния и опит за дискредитиране на Украйна пред международните партньори. Мините, които бяха открити в Черно море след началото на пълномащабното нахлуване, към началото на 2022 г., не са били на отчет в украинския флот.

Руски медии пишат, че румънски военен кораб се бил взривил на „украинска“ мина в Черно море. „Това е първият път от началото на специалната операция, когато военен кораб на страна-членка на Северноатлантическия алианс пострада от украински мини в северозападната част на Черно море“, — пише Комсомольская правда. Агитпропът добавя, че всички мини в Черно море са били хаотично поставени от украинците „в паника и ужас в началото на спецоперацията“.

Скрийншот — kp.ru

На 9 септември Ройтерс съобщи, че румънски миночистач се ударил в плаваща мина, която се опитвал да обезвреди в Черно море. Според изявлението на пресслужбата на румънския флот, екипажът на драгажния кораб „Locotenent Dimitrie Nicolescu“ от 75 души не е пострадал при експлозията. 

„В резултат на експлозията няма жертви и ранени, 75 военнослужещи от екипажа на кораба пристигнаха благополучно на военното пристанище Констанца, на борда няма сериозни повреди. На следващия етап корабът ще бъде ремонтиран в корабостроителницата ”, — коментираха от ВМС на Румъния. 

Няма никакви доказателства, че мината, на която се взривява румънският миночистач, е оставена от украинските военни. Напротив, Украйна, заедно с други страни, се занимава с разминиране в западната част на Черно море. Например след руската инвазия на 24 февруари Турция, Румъния, България и Украйна унищожиха 28 такива мини в Черно море.  

Министерството на външните работи на Украйна отбеляза, че използването на военноморски мини като безконтролно плаващи боеприпаси е метод за морски злодеяния от страна на Русия. Именно тези дрейфиращи мини бяха открити на 26-28 март 2022 г. край бреговете на Турция и Румъния.

„Според резултатите от идентификацията беше установено, че това са морски мини, които към началото на 2022 г. не са били на отчет във Военноморските сили на Украйна. Тези мини бяха завзети от руските въоръжени сили през 2014 г. по време на военното нахлуване и временната руска окупация на украинския град Севастопол. Следователно Русия, използвайки морски мини от военни складове, завзети през 2014 г., умишлено прибягва до провокации и дискредитиране на Украйна пред международните й партньори“, — съобщи украинското външно министерство.

Скрийншот — mfa.gov.ua

По-рано британското разузнаване съобщи, че наличието на мини в Черно море „почти сигурно е свързано с активността на руския флот в района и показва как руското нахлуване в Украйна засяга и гражданските интереси“.