Президентът на Украйна Володимир Зеленски не носи дамски маратонки на официалната среща. На преговорите с председателя на Европейската комисия той носи мъжки обувки.  

Много руски медии (Комсомолская правда, Лента, РЕН ТВ и други) публикуваха недостоверната информация, че украинският президент Володимир Зеленски уж носел женски модел маратонки по време на официална среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В България “новината” бе съобщена от изданията glasnews.bg, Новини 247 и други.

Скрийншот — kp.ru

Медиите се позовават на анонимния телеграм канал Немалахов. Именно той „открил“ тази странност в облеклото на украинския президент. Каналът твърди, че Зеленски носил женски модел обувки от марката Saucony, и под снимката публикува язвителен коментар: „Само Бог знае защо Владимир Зеленски ходи с дамски маратонки“. Като доказателство публикацията е придружена от скрийншот от онлайн магазин с изображение на подобен модел обувки.

Скрийншот — t.me

Но всъщност американският производител на обувки Saucony има много подобен модел мъжки маратонки. Нарича се Saucony Jazz 81 Camo. Представен е както в украински, така и в руски онлайн магазини. Цената на този модел е демократична – около 2000 UAH ($50).

Скрийншот — rozetka.com.ua
Скрийншот — sneakersearch.ru

Именно тези маратонки е обул президентът на Украйна за преговорите с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Освен това срещата, на която Владимир Зеленски е сниман с тези маратонки, не се е състояла през септември, както твърдят някои медии, а на 8 април 2022 г.