Всъщност студентите от Шри Ланка бяха заловени от руските военни още през март 2022 г. и държани в мазе на територията на Волчанск. Едва след освобождаването на Харкивска област от ВСУ чуждестранните студенти бяха спасени. Според полицията някои от тях са били измъчвани, психо-емоционалното състояние на шриланкийците предизвиква безпокойство. 

Руските медии разпространяват изявлението на колаборанта и така наречения „глава на Харкивска област“ Виталий Ганчев, че уж ВСУ били задържали седем студенти от Шри Ланка в Харкивска област и ги били отвели „в неизвестна посока“. Освен това, както пише в своя телеграм-канал съучастникът на окупаторските руски власти Ганчев, украинските специални служби уж планирали да използват студентите „за фейкове и провокации“.

Скрийншот – russian.rt.com

Изявлението на Ганчев не е нищо повече от пореден опит на кремълския режим да скрие фактите за военни престъпления, извършени от руските войници на територията на Харкивска област по време на окупацията от февруари до септември 2022 г. 

Всъщност въпросните седем студенти от Република Шри Ланка бяха задържани от руските военни още през март 2022 г., след което бяха държани насила в мазе. Едва след освобождаването на Харкивска област чуждестранните студенти бяха спасени и им бе оказана необходимата медицинска помощ. На 16 септември за това съобщи в своето видеообращение президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В Харкивска област продължават следствените действия в райони, освободени от руска окупация. Всички престъпления на рашистите се документират, събират се доказателства за тяхната вина. Бяха открити подземията, в които са се гаврили над мирните жители от окупираните градове и селища, помещенията, в които са държани хора – дори чужденци, – каза Володимир Зеленски, – По-специално 7 граждани на Република Шри Ланка, студенти от Медицинския колеж в Купянск. Още през март те бяха заловени от руските войници и впоследствие тези хора бяха държани в мазе”.

Обръщение на Зеленски

На 16 септември по време на брифинг в Military Media Center началникът на Националната полиция на Украйна Ихор Клименко подробно разказа за съдбата на гражданите на Шри Ланка. Според него чуждестранните студенти са били заловени от руски военни при опит да се евакуират от окупирания Купянск към Харкив, на територията, контролирана от Украйна. След това студентите от Купянския медицински колеж са били прехвърлени във Волчанск, където са били държани на територията на завода за агрегати. В момента, според Клименко, гражданите на Шри Ланка са в Харкив, където дават показания

Тяхното психо-емоционално състояние предизвиква безпокойство. Уплашени са, били са тормозени. Ще дам само един пример – на двама души с помощта на клещи са били изтръгнати ноктите на големите им пръсти на краката. Сред тях има и една жена, която говори много зле – състоянието й буди голямо безпокойство“, – каза началникът на Националната полиция на Украйна.

Брифинг на НПУ

Твърденията на колаборанта Виталий Ганчев не са единствената дезинформация за спасените от ВСУ чужденци. Пропагандните медии в същия дух разпространяват манипулативна информация, че Министерството на външните работи на Шри Ланка уж изисквало от Украйна да предостави данни за „задържаните от ВСУ студенти”.

Скрийншот – life.ru

Всъщност на 17 септември на сайта на Министерството на външните работи на Шри Ланка бе публикувано съобщение, в което ведомството иска от правителството на Украйна да провери достоверността на новината, както и да предостави повече информация по нея като приоритетен въпрос, за гражданите на Шри Ланка във връзка с циркулиращите онлайн съобщения за „спасяването на седем (07) студенти от Шри Ланка от Купянския медицински колеж в Харскывска област“.

Скрийншот – mfa.gov.lk

Както се вижда, в съобщението на външното министерство на Шри Ланка не се казва, че техните граждани са били задържани от ВСУ. Тази информация е умишлено съчинена от пропагандистите – за да се прикрият военните престъпления на Русия срещу мирното население на Украйна, включително срещу чуждите граждани.

Как кремълската пропаганда се опитва да представи военните престъпления на руските войници, извършени на територията на Харкивска област, като „инсценировки на киевския режим“ можете да прочетете в материала на StopFake „Фейк: Украйна готвела в Изюм „постановка в стил Буча“.