Kaynak: The Insider

Kremlin medyası, İsveç’te yayınlanan ve Ukrayna’daki savaşın başta Almanya olmak üzere AB ekonomisini çökertmek amacıyla ABD tarafından kışkırtıldığını ima eden gizli bir belgeye yer verdi. “İzvestiya”, “Medya, ABD’nin AB ekonomisini yok etme planlarına ilişkin belge yayınladı” başlıklı bir makale yayınladı:

“Pentagon’a bağlı RAND Corporation stratejistlerinin Ocak 2022 tarihli gizli bir memorandumu yayınlandı. İsveç gazetesi Nya Dagbladet tarafından yayımlanmıştır.

Belgede, ABD’nin Ukrayna’daki çatışma yoluyla Avrupa ekonomisini tamamen yok etme planları yer almaktadır. Bunun yanı sıra, AB’nin lider ekonomisi olan görevdeki Alman hükümetine merkezi bir rol verdiği iddia ediliyor.

Memoranduma göre temel hedef, Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) ile Rusya ve AFC ile Fransa arasındaki işbirliğini yok etmektir. Metinde, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Avrupa’nın ABD’nin sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi rakibi haline geleceği belirtiliyor.

“Almanya’nın Rus enerji kaynaklarını kesmesini sağlamanın tek yolu, her iki tarafı da Ukrayna’da askeri bir çatışmaya sürüklemektir. Bu ülkede atacağımız adımlar kaçınılmaz olarak Rusya Federasyonu’nun askeri bir karşılık vermesine yol açacaktır. Rusya’nın, Ukrayna ordusunun Donbas cumhuriyetleri üzerindeki yoğun baskısını askeri bir karşılık vermeden bırakmayacağı açıktır. Bu, Rusya’yı saldırgan olarak göstermeyi ve ardından da zaten hazırlanmış olan tüm yaptırım paketini ona karşı uygulamayı mümkün kılacaktır.”

Ayrıca Moskova’ya karşı kısıtlamaların kabul edilmesinin Almanya’yı Rusya’dan enerji kaynaklarına erişimden mahrum bırakacağı da ekleniyor. Rus kaynaklarının kesilmesinin sonucu Almanya’da bir kriz olacaktır. Kayıplar 200 ila 300 milyar Avro’ya ulaşarak Avrupa sanayisinin çökmesine, işsizliğin artmasına ve eğitimli Avrupalıların Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmesine yol açabilir.

Lenta.ru İsveç’teki yayını da aynı şekilde tanımlıyor. EurAsia Daily ise ayrıntıları ekliyor:

“Kontrollü kriz. ABD Kuzey Akım 2’nin hayata geçirilmesini durdurdu. Almanya’nın Ukrayna’da Rusya ile askeri bir çatışmaya girmesi Almanya’nın Rus enerji kaynaklarından tamamen kopmasına yol açabilir. ABD’nin Ukrayna’daki eylemleri şüphesiz bir Rus askeri işgaline yol açacaktır. Önceden hazırlanmış yaptırım paketlerinin uygulanması Almanya’nın Rus hammaddelerine erişimini kesecektir. Yeşil Parti’nin dogmatizmi ve liderleri Annalena Berbock ve Robert Habek’in profesyonellikten uzak tavırları bunu garanti edecektir.”

Bir İsveç yayını tarafından yayınlanan belgenin tarihi 25 Ocak 2022. Kuzey Akım 2’nin faaliyete geçmesinin engellenmesinin bir emrivaki olarak nitelendirilmesi zaten gariptir: o dönemde boru hattının sertifikalandırılması süreci devam etmekteydi, ancak 22 Şubat’ta Rusya’nın kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR)’yi tanıması nedeniyle durduruldu ve tam ölçekli savaşın patlak vermesinin ardından proje Batılı katılımcıları tarafından terk edildi.

Uluslararası çevrimiçi yayın Logically’nin teyit uzmanları belgeyi analiz etti ve içinde birkaç hata ve garip şey daha buldu. Örneğin, raporun ön sayfasında Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı, Ulusal Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı, CIA, NSA ve Demokrat Parti Ulusal Komitesi için hazırlandığı belirtilmektedir. Ancak RAND Corporation bir partiye bağlı olmayan bir kuruluştur; Logically doğruluk kontrolü uzmanları, gizli raporlarda bile olsa açık siyasi tercihlerin ifade edilmesinin muhtemelen finansman veya müşteri ilişkilerini tehlikeye atacağına işaret etmektedir. Ayrıca, RAND web sitesinde tüm müşterilerini listelemektedir ve Beyaz Saray, CIA ve NSA bunlar arasında yer almamaktadır.

Belgede şu ifadeler yer almaktadır: “Bu yayının internette izinsiz olarak yayınlanması yasaktır; rand.org adresindeki web sayfasına doğrudan bağlantı verilebilir.” Elbette şirketin internet sitesinde böyle bir sayfa bulunmamaktadır. Rapor hakkında daha fazla bilgi için bir bağlantı RAND web sitesinin ana sayfasına yönlendirmektedir.

Rapor, ABD ekonomisinin COVID-19 salgını sırasında sokağa çıkma yasağı nedeniyle zarar gördüğünü belirtiyor. Ancak ABD’de ulusal düzeyde bir kilitlenme yaşanmadı. Raporda ABD yasama organının meclislerinden Kongre ve Senato olarak bahsedilmektedir. Aslında Kongre, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan iki meclisli bir parlamentodur.

Buna ek olarak, raporda neutralise fiili kullanılmaktadır, ancak bu İngiliz İngilizcesinde benimsenen yazım şeklidir. Bir Amerikalı onu neutralize olarak yazardı. Teyit uzmanları ayrıca a, an ve the artikellerinin yanlış kullanımına da dikkat çekmiştir.

Belgeyi yayınlayan internet yayını Nya Dagbladet, İsveç Demokratları’ndan ayrılan küçük bir aşırı sağ parti olan Ulusal Demokratlar’a bağlı. COVID-19 salgını sırasında yayın, aşılamanın tehlikeleri hakkında komplo teorileri yaydı. Ayrıca Holokost’u inkâr eden ve etnik çeşitliliğin beyaz soykırımına yol açtığını iddia eden yayınlar da yapmıştır.

İsveç’teki Rus büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabında İsveç yayına ait bir link yer aldı ve henüz kaldırılmadı.

Kaynak: The Insider

Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.