Без додаткового контексту відео, що розповсюджується в мережі, вводить глядачів в оману. Назва «Кабінет міністрів України» фігурує на сайті Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (SEC) з огляду на те, що у 2009 році Кабінет міністрів України в особі міністра фінансів України виступав гарантом державної компанії «Нафтогаз України».

Користувачі мережі активно розповсюджують чергову теорію змови, за якою Україна нібито є «американською комерційною компанією». Про це, як стверджує автор вірусного відеоролика, нібито свідчить той факт, що Кабінет міністрів України «зареєстровано у реєстрі приватних компаній США», а отже  саму Україну не можна вважати державою. 

Скриншот – facebook.com

Автор відеоролика демонструє скриншот результатів пошуку в електронній базі US Securities and Exchange Commission (SEC). На ньому можна побачити, що «Кабінет міністрів України» значиться як «компанія», якій присвоєно номер CIK 1472775. «Як взагалі таке може бути, щоб українська держустанова була зареєстрована в американському реєстрі як приватна компанія?!», – коментує свою «знахідку» авторка відеоролика. 

Втім, таке твердження є помилковим, оскільки наявність державних установ України в американській базі SEC не робить їх приватними. Пояснюємо, чому. 

У публікації йдеться про електронну базу даних EDGAR, що належить Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (SEC) . До цієї бази включено відомості про приватних та юридичних осіб, які коли-небудь подавали відкриту інформацію до SEC. Сама ж Комісія SEC здійснює нагляд за фондовими біржами, брокерами й дилерами цінних паперів, фондами взаємодопомоги та інвестиційними радниками, і була створена з метою забезпечення сумлінності угод та захисту сторін від шахрайства. 

Дійсно, за запитом «Cabinet of Ministers of Ukraine» (Кабінет міністрів України) у базі EDGAR можна виявити сторінку під назвою «Cabinet of Ministers of Ukraine (acting on behalf of Ukraine) represented by the Minister of Finance of Ukraine» (Кабінет міністрів України (що діє від імені України) в особі Міністра фінансів України). 

Також ми бачимо, що Кабінету міністрів України присвоєно номер CIK 1472775. Абревіатура CIK позначає «The Central Index Key», тобто це ключ центрального індексу, який видається Комісією з цінних паперів та фондових бірж США для ідентифікації фізичної або юридичної особи. Однак наявність такого номера зовсім не означає, що організація є приватною. За допомогою цього ключа можна ідентифікувати особу чи організацію, яка брала участь в угоді, та ознайомиться з її тендерними пропозиціями

Ба більше, номери для ідентифікації органів державної влади існують і в українських реєстрах юридичних осіб. Їм, як і юридичним особам, надається код ЄДРПОУ – унікальний ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Скриншот – sec.gov/edgar

Також на цій сторінці у відкритий доступ викладено дві заявки Кабінету Міністрів України. Згідно з цими документами, Кабінет міністрів України (в особі Міністра фінансів України) виступав представником Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», яка запропонувала своїм акціонерам продовжити термін наявних облігацій з метою зниження ризику рефінансування. Також Кабінет міністрів України був гарантом «Нафтогазу України», виступаючи у ролі емітента (особи, що випускає цінні папери). Саме з цієї причини дані про Кабінет міністрів України і було внесено до бази Комісії з цінних паперів та фондових бірж США EDGAR. 

Раніше StopFake спростовував неправдиву інформацію про те, що кордони України нібито офіційно не позначені.