Обвиненията за незаконни доставки на оръжие от Украйна за Финландия и други страни от ЕС, повдигнати в статията на финландската медия Yle, бяха опровергани от финландската полиция и посланикът на Финландия в Украйна. Това съобщиха от МВнР и МВР на Украйна.

UPD: Националното бюро за разследване (НБР) на финландската полиция официално потвърди, че към момента няма доказателства за доставки на оръжие от Украйна за Финландия. Обвиненията за предаване на оръжие от Украйна на членове на финландската организирана престъпност също са неверни. Полицията няма такива доказателства.

Финландската медия Yle публикува статията „Информация от разузнаването: Предоставените на Украйна оръжия са се озовали при престъпници във Финландия“ (английска версия) с обвинения към Украйна за незаконна доставка на оръжие. В материала единственият източник на информация е комисарят от отдела за борба с престъпността Кристер Алгрен (Christer Ahlgren) от Национално бюро за разследване (Keskusrikospoliisi) на полицията на Финландия.

Източник: Yle

Статията веднага бе разпространена от руските пропагандни медии – РБК, Известия, Московский Комсомолец, Комсомольская Правда, RT и др. Алексей Пушков, председател на Комисията по информационна политика на Съвета на федерацията на Руската федерация, също не пропусна да коментира публикацията, като я нарече „полезна информация за финландските политици и гражданите“.

Източници: РБК, Известия, Московский Комсомолец

В статията, без да се предоставят някакви факти, се отправят обвинения, че уж оръжия от Украйна вече били попаднали във Финландия по нелегални канали. Преди това, според Кристер Алгрен, такива случаи вече били установени в Холандия, Швеция и Дания. Комисарят твърди, че му е известно и за случаи в Европа, когато са намирали винтовки и дори базуки от Украйна. В статията не се дават никакви конкретни детайли. 

В статията, сред нелегалните канали за вкарване на оръжие във Финландия, се споменават и байкерските клубове Bandidos MC, които уж имали филиали „във всеки голям град на Украйна“. В материала също се споменава, че имало случаи, когато украинци в чужбина били заплашвали с оръжие таксиметрови шофьори.

Източник: Yle

StopFake се свърза с редакцията на Yle, за да изясни твърденията в статията и разговаря с автора на статията Кирси Хейкел (Kirsi Heikel). Тя съобщи, че има пълно доверие на информацията, която е получила от Кристър Алгрен, наричайки я „предварителни разузнавателни данни“. 

След разговора с журналистката английският превод на статията бе променен и стана на по-малко радикален: в заглавието и в началото се появи уточнението, че финландското разузнаване „предполага“, че оръжията от Украйна „могат“ да се озоват в ръцете на криминални елементи.

Източник: Yle

StopFake се свърза с Министерството на външните работи на Украйна и посолството на Украйна във Финландия, за да изясни информацията по дипломатически път. В комуникация с полицията на Финландия украинското външно министерство установи, че към момента финландската страна няма потвърдена информация за факти на незаконни доставки на оръжия за Финландия. Посланикът на Финландия в Киев също не потвърди информацията, публикувана във финландските медии. 

Разпространението на новини за предполагаема контрабанда на оръжие от Украйна за Финландия е поредната руска дезинформация“, — съобщи говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олех Николенко.

Източник:  facebook/oleg.nikolenko.50

Информацията, изнесена в публикацията на финландските медии, бе опровергана и от Министерството на вътрешните работи на Украйна. Министерството на вътрешните работи на Украйна изпрати запитване до Финландия, Швеция и Дания чрез комуникационната система на Европол за проверка на фактите, посочени в интервюто.

Кремълските пропагандисти използват плодовете на труда на чуждестранни журналисти, които прибягват до непроверени източници, мнения на експерти, свързани с проруските сили“, — се казва в официалния Telegram-канал на ведомството.

Източник: телеграм-канала на МВР на Украйна

На 1 ноември на сайта на финландската полиция бе публикувано официално изявление, в което бяха опровергани обвиненията срещу Украйна за незаконни доставки на оръжия за Финландия. С две думи – полицията няма доказателства за това. „Не знаем дали оръжията, доставени в Украйна, са се озовали в ръцете на финландски престъпници“, – също заяви Маркус Вялимаки, заместник-директор на Националното бюро за разследване (НБР) на полицията на Финландия.

Източник: сайтът на полицията на Финландия

Русия продължава да полага усилия да дискредитира международната военна помощ за Украйна. Нейната цел е да убеди европейците, че оръжията, които техните правителства предават на Украйна за противодействие на руската агресия, ще се окажат в ръцете на престъпни елементи. 

StopFake рано опроверга фейковете, че Европол уж знаел за случаи на незаконна контрабанда на оръжие от Украйна и ЕС се страхувал от „украинската контрабанда“ на оръжия и наркотици.