Уряд України не запроваджував новий податок – норма щодо оподаткування ввезених в Україну товарів, дорожчих за 500 євро, існує принаймні з 2012 року. У зв’язку з енергетичною кризою, спричиненою російськими ракетними ударами по інфраструктурі України, 8 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що уряд вирішив скасувати податки на ввезення генераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншого подібного обладнання.

Деякі кремлівські ЗМІ поширили інформацію про те, що в Україні на тлі енергетичної кризи, спричиненої російськими ракетними ударами по енергетичній інфраструктурі країни, нібито було запроваджено новий податок – у розмірі 30% – на ввезення генераторів з-за кордону. «Для щирих патріотів при владі не гріх заробити на біді людей», – цитує MK.RU у своїй новині одного з коментаторів у мережі.

Скриншот – mk.ru

Однак це твердження не відповідає дійсності. Уряд України не запроваджував новий податок – норма щодо оподаткування ввезених в Україну товарів, дорожчих за 500 євро, існує принаймні з 2012 року, коли було прийнято Митний кодекс України. Умови ввезення (пересилання) громадянами України товарів на митну територію країни регулюються статтею 374 Митного кодексу України.

Скриншот – zakon.rada.gov.ua

За інформацією Державної митної служби України, раніше без декларування та оподаткування можна було ввозити морем, машиною або залізницею генератори ціною  до 500 євро і вагою до 50 кілограмів. Якщо пересилати їх поштою, експрес-відправленням або багажем, що не супроводжується, сумарний обсяг зборів не повинен перевищувати 150 євро. Якщо вартість генератора становить суму, що перевищує 500 євро, то товар підлягає письмовому декларуванню та оподаткуванню: 10% митного збору і 20% ПДВ від суми, що перевищує 500 євро.

4 листопада, на час поширення російськими ЗМІ «новини» про те, що уряд України нібито обклав новим податком ввезення генераторів, у Верховній Раді вже йшли публічні обговорення пропозиції щодо скасування ПДВ на ввезення товарів цієї групи. Зокрема, про це 3 листопада у коментарі Tvoemisto повідомила народна депутатка Галина Васильченко, а 4 листопада у своєму Telegram підтвердив Данило Гетьманцев, голова фінансового комітету Верховної Ради.

Скриншот – t.me/getmantsevdanil

8 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що Кабінет Міністрів вирішив скасувати податки на ввезення генераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншого обладнання. В уряді розраховують, що такий крок зможе наповнити ринок дефіцитним обладнанням і знизити ціни на них.

«Від сплати ПДВ і ввізного мита буде звільнено важливі для проходження опалювального сезону товари. Йдеться про газогенератори, електричні двигуни, електрогенератори, установки і електричні перетворювачі, що обертаються, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі, обігрівачі», – сказав він під час вступної промови на засіданні уряду.

 Раніше StopFake спростовував маніпулятивну інформацію про те, що через критичну ситуацію в енергетиці жителів Київської області нібито вже готують до переселення в інші регіони країни.