Джерелом цієї новини, ймовірно, послужив сатиричний Telegram-канал, який публікує вигадані новини. Під час демонтажу погруддя Олександра Пушкіна у Житомирі ніхто не постраждав, про що свідчить відео з місця подій.

Деякі російські ЗМІ та користувачі мережі поширили інформацію про те, що 11 листопада в Житомирі під час знесення погруддя Олександра Пушкіна нібито впало на жителя міста, внаслідок чого чоловік помер.

Скриншот – life.ru

Новина про те, що погруддя Пушкіна «вбило» українського активіста, поширилася переважно у проросійському сегменті соцмережі, українські ж ЗМІ, як і офіційна влада міста, такої інформації не повідомляли.

Поширювані в мережі публікації були проілюстровані справжньою фотографією з місця події, на якій зафіксовано, як один із чоловіків обмотує погруддя поета тросом. У мережі можна знайти й інші фотографії, а також відео самого процесу. Два таких ролики було опубліковано в Telegram-каналі Житомирської міської ради та на YouTube-каналі місцевого телебачення Times zt  11 листопада. На відео відображено весь процес успішного переміщення погруддя з постаменту на вантажівку – ніхто під час демонтажу бюста Пушкіна не постраждав.

Те, що інформація про загибель людини під час демонтажу постаменту є вигадкою, підтвердив і очевидець подій. Фотограф Леонід Шевчук у коментарі журналістам проєкту MythDetector повідомив, що «процес пройшов мирно» і ніхто не постраждав.

Джерелом цієї новини, ймовірно, послужив Telegram-канал «а вот мой яндекс кошелек» (укр. – «а ось мій яндекс гаманець»), який, згідно з даними сервісу TGstat, першим опублікував таку інформацію. Більшість повідомлень на цьому каналі – вигадані, про що сказано у його описі: «пародія, сатира на політичну дійсність. лише перевірені фейки». Більше того, через деякий час автор каналу «а ось мій яндекс гаманець» у жартівливій формі й сам звернув увагу на те, що його «новина» була передрукована великими ЗМІ як «реальна».

Раніше StopFake спростовував неправдиву інформацію про те, що ізраїльський телеканал INN нібито випустив мультик «про українську свинку з нацистською символікою».