Представител на рекламната компания в коментар за немския фактчекингов проект Correctiv е съобщил, че на техните билбордове не е било показвано такова видео. Анализът на видеото показва, че най-вероятно то е било редактирано с програма за обработка на изображения.

Руски медии, както и някои потребители на мрежата, разпространяват информацията, че в центъра на Берлин уж показвали „антивоенни видеоклипове“ срещу изпращането на германски танкове Leopard 2 в Украйна. Като потвърждение се демонстрира видео на билборд, на който се виждат два танка с дати 1943 и 2022 г. и въпрос под тях – „ Може би не трябва отново? (Vielleicht nicht wieder?).

Скрийншот – life.ru

Пропагандното руско издание Life пише, че видеото уж било заснето на бул. “Курфюрстендам” близо до бизнес центъра на C&A в Берлин. Журналистите от StopFake успяха да геолокират точното местоположение на билборда. По-нататък по алеята се вижда църква, това е мемориалната църква на Кайзер Вилхелм. На 200 метра от нея се намира бизнес центърът Ku’damm Eck с адрес “Аугсбургер”, №44.

Скрийншот – google.com.ua
Скрийншот – google.com.ua

StopFake се обърна към собствениците на бизнес центъра с въпрос дали на техния билборд наистина е показван „антивоенна реклама“, но към момента на публикуване на този материал все още не сме получили отговор.

Междувременно нашите колеги от германския проект за проверка на факти Correctiv успяват да се свържат със собствениците на билборда на сградата Ku’damm Eck, компанията Limes. В телефонен разговор с представители на рекламната агенция получават отговора, че „това видео не е било показвано на нито един от билбордовете на компанията“, а видеото най-вероятно е било фалшифицирано.

Няколко детайли подсказват, че вероятно видеото е било редактирано. Преди всичко, отражението на светлината върху тротоара не съвпада с видеото на екрана. Това показва, че по време на заснемането на билборда на него е било показвано друго видео, след което то е било заменено с видеото с танковете. Този ефект е особено забележим в началото на видеото, когато изображението остава същото, а отражението прелива в различни цветове. Второ, когато увеличите изображението, можете да видите размиване на пиксели около отделни елементи от видеоклипа. Това също може да свидетелства, че клипът е бил обработен с видеоредактор.

Колаж: StopFake

Ще напомним, че на 25 януари Германия окончателно потвърди, че ще изпрати танкове Leopard 2 в Украйна и ще одобри доставките им от други страни.По-рано StopFake опроверга дезинформацията, че уж германците били излезли на „масова демонстрация срещу доставката на танкове на Киев“.