Представител на ресторанта Gasthaus Krombach в Берлин в коментар за StopFake заяви, че не са провеждали подобни рекламни кампании в YouTube. Освен това те са се обърнали към Берлинската криминална полиция и тя вече разследва този инцидент. Малко вероятно е подобна „реклама“ да премине модерирането на Google Ads, тъй като тя противоречи на рекламната политика на компанията.

Така наречените Z-канали в Telegram, както и някои руски медии и потребители на социалните медии разпространяват видеоклип, за който се твърди, че е реклама в YouTube на ресторант в Берлин. В „рекламата“ можете да видите президента на Украйна под формата на касичка и надпис: „Уморихме се да храним това прасе – време е да сготвим айсбан!“ (Eissbahn – ястие с месо в немската кухня – бел. ред.).

Скрийншот – eadaily.com

Във видеото се вижда названието на канала в TikTok – @vvvsch, както и призив към обществеността да оставят отрицателна оценка за ресторанта Gasthaus Krombach в Берлин, чието име може да се види на бутона за външна връзка.

Скрийншот – t.me/istorijaoruzijaZ

Както установиха журналистите на StopFake, това видео много бързо е било премахнато от администрацията на TikTok. Успяхме да разговаряме със собственичката на канала, Виктория, която съобщи, че нито тя, нито нейни познати са виждали тази реклама в YouTube. За пръв път тя вижда видеото в един от руските TikTok-акаунти, след което го намира в проруска група в Telegram. Момичето каза, че тъй като във видеото се вижда, че обидната “реклама” е била пусната от ресторанта Gasthaus Krombach, тя решила да призове обществеността да остави отрицателна оценка за заведението в Google Maps.

Журналистите на StopFake също се обърнаха за коментар към Gasthaus Krombach в Берлин. Представител на ресторанта ни увери, че те не са провеждали подобни рекламни кампании в YouTube. Освен това те са се обърнали към криминалната полиция на Берлин, която вече разследва инцидента. „Някой много се опитва да ни навреди“, – заявиха собствениците на заведението.

Отговорът на представителя на Gasthaus Krombach на запитването на журналиста на StopFake

Журналистите на StopFake не успяха да намерят очевидци на тази “реклама” в YouTube. Търсенето ни показа, че видеоклипът първоначално се е разпространявал в така наречените Z-канали на Telegram от 1 март. Най-вероятно записът на екрана с „рекламата“ е бил монтиран. Например във видеото, което се разпространява в мрежата, може да се види, че тази „реклама“ уж е била показвана преди видеото на Bild със заглавие „Kuppelförmiges Raumschiff: „Ich traute meinen Augen nicht“ – Augenzeuge UFO“. Под това видео можете да видите хаштагове #topsecret, #doku, #bild, но оригиналното видео на Bild в YouTube съдържа напълно различни хаштагове – #bildtv, #bildlive, #nachrichten.

Освен това е малко вероятно подобна „реклама“ изобщо да премине модерирането на Google Ads, тъй като противоречи на рекламната политика на компанията. На сайта на Google Ads се посочва, че те проверяват всички  елементи на рекламите: заглавие, описание, ключови думи, целева страница или приложение, изображения и видео. Ако специалистите установят нарушения, статусът на обявата ще се промени на „Отхвърлена“ и тя няма да се показва. Съгласно рекламната политика на компанията не се позволява рекламиране на съдържание, което подбужда към омраза, насърчава дискриминацията или унижава, съдържа обиди, тормоз или преследване на лица или групи лица. Можете да прочетете повече за това на сайта на Google Ads.

Скрийншот – support.google.com