Събитията, случили се на 7 април в село Старе село, Ривненска област, нямат нищо общо с мобилизационните мерки. Както съобщава пресслужбата на Националната полиция в Ривненска област, полицейски служители заедно с Националната гвардия, представители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военнослужещи от службите на реда са провеждали претърсвания в жилищата на фигуранти в наказателни производства, открити въз основа на факти за незаконен добив на кехлибар и незаконно боравене с оръжия и боеприпаси.

Анонимни “Z-канали” в Telegram, а след тях и други потребители на социалните мрежи, разпространиха дезинформацията, че в село Старе село украински военни уж насилствено отнемали транспортните средства от местното население „за нуждите на армията“. Като потвърждение се публикува видеозапис, показващ сблъсък между полицаи и хора в камуфлаж, от една страна и цивилни, от друга.

А в някои публикации направо се казва, че събитията във видеото се развивали в Ривненска област, където „полицейски и военни комисари“ уж „обградили“ едно от селата, за да раздадат масово призовки.

Скрийншот – facebook.com

Скрийншот – t.me/ukraina_ru

Събитията, случили се на 7 април в Старо село, нямат нищо общо с „раздаване на призовки“ или „изземване на транспорт от местните жители за нуждите на армията“, както твърдят пропагандистите. Всъщност Националната полиция в Ривненска област заедно с Националната гвардия, представители на Службата за сигурност в областта, военнослужещи от службите на реда, провеждат 9 претърсвания в местата, където живеят фигуранти в наказателни производства заради факти на незаконен добив на кехлибар, и незаконно боравене с оръжия и боеприпаси.

Както съобщава пресслужбата на Националната полиция в Ривненска област, по време на акцията полицията е иззела 5 килограма кехлибар, транспортни средства и други веществени доказателства, важни за деловодството. В населения пункт Старе село следствените групи са проверили 34 МПС, 496 жилищни и 179 нежилищни сгради, и 450 души. В пресслужбата подчертават, че ще продължат да прилагат мерки за опазване на обществения ред и безопасността, и по-конкретно за противодействие на престъпността и предотвратяване на незаконния добив на кехлибар.

Кехлибар

Това не е първата подобна акция на служителите на реда в Старо село. Подобни проверки за незаконен добив на кехлибар са извършени през 2016 г и 2021 години. 

Кремълският агитпроп редовно разпространява дезинформация за мобилизационните мерки в Украйна. По-рано StopFake опроверга подобни съобщения в материала си “Фейк: Украинските центрове за комплектуване усилено набират жени-химици и биолози”.