Київ нібито не може застосовувати портативні протитанкові ракетні комплекси Javelin на лінії  розмежування на Донбасі: Америка заборонила Україні використовувати там нову військову техніку. Так російські видання подали новину про те, що зброя вже у країні й може бути застосована будь-якої миті. Пропагандистські ЗМІ, такі як Московский комсомолец, Росбалт, Газета.ру, стверджують, що ракетним комплексам у Києві «досі не придумали розумного застосування».

Зняток сайту МК.ру
Зняток сайту Газета.ру
Зняток сайту Росбалт

 

Російські медіа стверджують, що Сполучені Штати категорично заборонили українським військовим використовувати Javelin під час операцій на лінії розмежування із окупованими  територіями Донецької та Луганської областей. Видання Риа новости повідомляє, що поставки американського озброєння мали «символічний характер», а ось сайт Украина.ру взагалі пише, що оборонні протитанкові комплекси Київ нібито хоче використати і для атаки проти анексованого Криму.

 

Зняток сайту РИА
Зняток сайту Украина.ру

Пропагандисти посилаються на інтерв’ю заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки телеканалу «Прямой». Український чиновник четвертого травня прокоментував поставку в Україну американського озброєння. Відповідно до «мінських угод», Україна може використовувати на лінії розмежування міномети максимального калібру 80 міліметрів. Такою зброєю, на відміну від Javelin, уразити танк супротивника «практично неможливо», сказав Тука. Заступник міністра підкреслив, що США дійсно обмежили використання комплексів, однак за необхідності можуть знати обмеження «в будь-який момент».

«На сьогодні (існують) певні обмеження, які прийнято для України… не використовувати ці комплекси безпосередньо на лінії зіткнення. Але треба розуміти, що це обмеження може бути скасоване в будь-який момент. Я постійно тримаю зв’язок із нашими військовослужбовцями – від солдат до генералів. Дуже поширена ситуація впродовж останнього року, коли броньована техніка – це БТР, або БМП, або танк – супротивник виїжджає на певну відстань, півтора кілометри або два, по-різному, і відчуває повну безкарність», – сказав Тука.

Зняток сайту Прямой канал

Георгій Тука розповів, що, попри всі заяви російської сторони, там дійсно бояться виведення Javelin на лінію розмежування з бойовиками. Як приклад він навів появу там іншого озброєння – коли минулого року в бойових умовах проводилися випробування українського антитанкового засобу «Стугна» – тоді було підбито російський танк на окупованій території.

«Після цього моменту на цій ділянці фронту настала досить довга пауза. Тому я припускаю, що в разі, як кажуть у народі, “горлової ситуації”, ми отримаємо дозвіл з боку США використати всього лише два-три цих комплекси, і це зіб’є оскому у ворога на досить тривалий термін», – зазначив Тука.

Заступник міністра також підсумував, що російські пропагандисти черговий раз «влаштували тихий дурдом упродовж двох днів» після поставок американських комплексів в Україну.

Військова допомога Києву з боку США завжди стає приводом для лавини маніпулятивних публікацій з боку Росії. В той час, коли обговорювалися нюанси оснащення української армії американськими Javelin, пропагандисти з завидною періодичністю повідомляли, що Пентагон нібито відмовляється від поставок зброї країні. РосЗМІ запевняли, що протиракетні комплекси Сполучених Штатів у будь-якому випадку не страшні, адже вони  «не витримають атаки російської авіації, а в «ДНР» є чим відповісти Києву». Також медіа розкручували тему «урізання бюджету військової допомоги США» і плодили чимало інших фейків.

Зняток сайту Украина.ру
Зняток сайту Политнавигатор
Зняток сайту МК.ру
Зняток сайту RT

Процес передачі протитанкових комплексів Javelin між США і Україною завершився 30 квітня. У березні Конгрес США затвердив продаж Україні 210 ракет і 37 пускових установок. Рішення про поставку нового американського озброєння Києву президент Сполучених Штатів Дональд Трамп затвердив у листопаді 2017 року.