Kao i ranije, pitanja vezana za crkvu ostaju u centru interesovanja ruskih propagandnih medija. Ovog puta, Ukraina.ruNews24UA i Rambler tvrde da „Ujedinjenje nacije osuđuju progone Ukrajinske pravoslavne crkve“.

Скриншот сайта Рамблер
Скриншот сайта News24

Prema Ukrajini.ru, koji je bio prvobitni izvor svih drugih publikacija, verska situacija u Ukrajini bila je razmatrana na 38. sednici Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji se održao u Ženevi od 18. juna do 6. jula, u sklopu manifestacije „Radikalizam kao faktor u eskalaciji verske netolerancije i verskih progona“.

Скриншот сайта Україна.ру

 

U online časopisu se navodi koordinator „Informativne grupe o zločinima počinjenih nad ljudima“, koorganizator događaja, Maksim Vilkov i stručnjak Danil Glumov. Oni su izjavili da „nacionalističke snage koriste […] istorijski suko različitih veroispovesti“ i da su ukrajinska pravoslavna crkva i grčka katolička crkva „učinili sve kako bi zagovarale […] verski konflikt“.

Zapravo, zvanično, na nivou Ujedinjenih nacija i na nivou članova Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, takve tvrdnje nikada nisu iznete, ali navedeni događaj se jeste dogodio. Organizovan je u okviru neformalnog dela 38. sednice Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, pod pokroviteljstvom predstavništva Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama i Ruske mirovne fondacije. Ukraina.ru se tako poslužila manipulacijama.

Treba istaći da ovaj članak takođe pogrešno tvrdi da je broj kongregacija Moskovske patrijaršije veći od broja drugih denominacija. Međutim, prema podacima Međunarodnog instituta za sociologiju Kijeva (od 19. do 31. maja 2016. godine), 45,7% Ukrajinaca se opredelilo kao parohijani Kijevske Patrijaršije. Procenat sledbenika Moskovske Patrijaršije je 13,3%.